Rode zeewieren
Rhodoplantae
De naam rhodo plantae is afgeleid van het Griekse 'rodon' (wat roze betekent) en het Latijnse 'planta' (twijg, loot). De naam refereert aan roodgekleurde algen en bestaat uit
- Rode algen en
- Glaucophyta
De rode algen worden verder onderverdeeld in cyanidiophyta (eencellige organismen) en rhodophyta.
Rhodoplantae kunnen ééncellig zijn of grote en complexe zeewieren.
De rode zeewieren zijn meestal vertakt, maar soms ook blad- of korstvormig. Sommige soorten roodwier worden door de mens gegeten, zoals
Purperwier (Porphyra spec., in Japan: nori).
Iers mos (Chondrus crispus) wordt gebruikt vanwege het carrageen, een stabilisator of verdikkingsmiddel dat o.a. in de voedingsmiddelen- en papierindustrie wordt gebruikt. Kalkroodwieren leveren door de aanwezigheid van kalk in hun weefsels, een belangrijke bijdrage aan de vorming en stabilisatie van koraalriffen.
Met 6200 verschillende soorten is dit het meest voorkomende wier. Ook in Nederlandse wateren komen rode wiersoorten voor; behalve de eerder genoemde soorten ook: