Onderwater wier
Wier
Frisse smakelijke Kelp (zeewier) noodle salade
KelpNoodle 6e.jpg
« »

Vitaminen

Zeewier is niet alleen rijk aan mineralen, het is ook een bron van vitaminen die onmisbaar zijn voor een goede gezondheid. De hoeveelheden verschillen per wier (en ook per vindplaats en seizoen, lees meer op onze pagina over VOEDINGSWAARDEN).
Zeewier bevat veel vitaminen, maar het is vrijwel onmogelijk om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden slechts door het eten van zeewier te halen. Variatie blijft belangrijk. 
 
Vitamine A
is van nut bij de cel productie, groei en vitaliteit. Het helpt infecties te voorkomen en verbetert de huidconditie. Ondersteunend bij bronchitis, verkoudheid, diabetes, hart ziekten, een overactieve schildklier en stress. Beta-caroteen, aanwezig in zeewier, wordt in het lichaam omgezet in vitamine A.
 
Vitaminen B: B1, B2, B3, B6 en B9
Deze zijn belangrijk voor het verbeteren van de stofwisseling, het onderhouden van een gezonde huid en spierspanning, en versterken van de functies van het zenuw- en immuunsysteem. Zij kunnen helpen bij het bestrijden van  symptomen en gevolgen van stress, depressie en cardiovasculaire ziekten. Zeewieren vormen een uitstekende bron van foliumzuur (vitamine B9), één van de B-vitaminen die essentieel zijn voor vrijwel alle biochemische reacties in het lichaam en noodzakelijk voor de afbraak van eiwitten en het transport van zuurstof en kooldioxide. Zeewier bevat ook vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B5, B6 en niacine.

Lange tijd werd gedacht dat zeewier een goede, plantaardige bron van vitamine B12 zou kunnen zijn. Zeewier bevat inderdaad vit B12. Het grootste deel is echter in een analoge vorm en die is in ons lichaam niet werkzaam. Voor verdere informatie hierover verwijzen wij u graag naar Vitamine B12 en veganisme waarin Michèl Post uitgebreid verslag doet van zijn literatuur onderzoek naar dit onderwerp.

Vitamine C
Dit versnelt het genezingsproces, de bot- en tandvorming en de productie van collageen. Het voorkomt verkoudheid en helpt wondgenezing. Dulse, nori en alaria zeewieren bevatten ongeveer anderhalf keer zo veel vitamine C als sinaasappels.

Vitamine D
bevordert een goed werkend zenuwsysteem, een evenwichtige stofwisseling en spierherstel. Het is van belang bij de bloedstolling, de calcium opname en de preventie van artritis, osteoporose en tanderosie. Zeegroenten, zoals kombu,  bevatten het belangrijke steroïde ergosterol, dat het lichaam omzet in vitamine D, een belangrijke toevoeging aan het dieet voor 85% van de Amerikanen die een tekort aan vitamine D hebben. Een gebrek aan vitamine D  wordt in verband gebracht met hartaandoeningen, kanker, diabetes, darmontstekingen, reumatoïde artritis, multiple sclerosis en osteoporose. Het Voedingscentrum adviseert bepaalde groepen extra vit D te nemen om tekorten te voorkomen. 

Vitamine E
draagt bij aan een betere cardiovasculaire gezondheid, en vruchtbaarheid en het terugdringen van allergie symptomen. Het bevordert ook de genezing van littekens, brand- en overige wonden.

Vitamine K
helpt de energieproductie verhogen en verbetert de leverfunctie en bloedstolling. Het kan bijdragen aan vermindering van PMS symptomen.Al met al genoeg redenen om vaker zeewier op tafel te zetten.
voor een goede gezondheid zou iedereen elke dag wat zeewier kunnen eten