Zeewier in de Oosterschelde
CIMG2572.JPG
Sea Crunchy hart Valentijnsdag.jpg
Laminaria wortel gerecht
Frisse smakelijke Kelp (zeewier) noodle salade
KelpNoodle 6e.jpg
« »

Iers Mos (carrageen mos)

Chondrus crispus, C. ocellatus, C. Yendoi

Omschrijving
De mossen zijn groen tot donker rood of paars van kleur. Zij hebben een sponzige structuur, met vertakte bladeren en een smalle gekrulde of gedraaide vorm. Deze zeewieren groeien in grote clusters en hebben iets weg van miniatuur loofbomen. Ze zijn 8-18 cm hoog.

Vindplaats
Noordoost kust van de Verenigde Staten, Europa, Schotland, Ierland, Frankrijk en Japan. In het midden van de getijdenzone op rotsen (carraigin is het Ierse woord voor kleine rots); op de kust na een storm. Ook op Prince Edward Island in Canada wordt veel Iers Mos gevonden en gebruikt.

Het oogsten en klaarmaken van Iers mos
Meerjarige plant. Oogsten in het voorjaar tot laat najaar door in zee te waden of het zeewier vanuit een bootje op te harken. Snij net boven het ‘houvast’ om verdere groei te verzekeren. Spoel goed af en droog het in de zon tot het makkelijk in stukjes breekt. Gebruik als een verdikkingsmiddel in soepen, stoofpotten, jus, sla dressings, aspics, taarten, gelei, pudding en jams. Iers Mos kan ook toegevoegd worden als bindmiddel aan een hippe gezonde smoothie; met het koken lossen de bindende stoffen op in de vloeistof. Ook lekker door het pannenkoekenbeslag!

Smaak
Zout en zwavelachtig. Zonder bereiding is het wier vrij hard.

Gezondheidsvoordelen en toepassingen
Iers Mos zit boordevol mineralen en antioxidanten. Het is rijk aan eiwit, jodium, ijzer, natrium, fosfor, magnesium, calcium, koper, zwavel, vitamine A, en carrageen. In totaal bevat het 15 van de 18 voor mensen essentiële mineralen. 
Meer informatie ook te zien op YouTube.
Of lees een informatieve blog van Gaia Elixers. 

Vals Iers mos

Mastocarpus stellatus
een kleine plant (5-7 cm hoog) die op een soortgelijke wijze wordt gebruikt als Iers mos. Zij groeien vaak naast elkaar en worden ook vaak samen geoogst.

Iers mos