Zeewier in de Oosterschelde
CIMG2572.JPG
Sea Crunchy hart Valentijnsdag.jpg
Laminaria wortel gerecht
Frisse smakelijke Kelp (zeewier) noodle salade
KelpNoodle 6e.jpg
« »

Toepassingen

Als je van gezond en exotisch voedsel houdt, kan het interessant zijn om eens wat vaker zeewier op tafel te zetten. De verschillende wieren bevatten bijzondere combinaties van voedingsstoffen en kunnen daarom een gezonde variatie op ons gebruikelijke voedsel betekenen.
 
 
Een voorbeeld van een aantal gerechten, allemaal op basis van zeewier
 
Zeewier wordt op vele verschillende manieren en voor uiteenlopende doelen gebruikt.
 

Dulse

Een zacht rood wier, met een ziltige smaak die soms aan de smaak van hazelnoot doet denken. Het werd veel gebruikt in landen als IJsland, Noorwegen, Ierland en Schotland. Hier werd het in vroeger tijden in bars als borrelhapje geserveerd om het drankverbruik te stimuleren, maar ook op lange bootreizen ter voorkoming van scheurbuik. Het eerste (drankverbruik) door het relatief hoge zoutgehalte, het tweede (scheurbuik voorkomen) door de vitamine C. In gedroogde vorm is dulse krokant, maar door het te koken wordt het boterzacht. Dulse kun je eveneens rauw toevoegen aan salades, sausen, (vis)soepen en vinaigrettes. Ook kan het dienen als “wrap” voor geitenkaas of een pasteitje van zeevruchten.
 
 

Iers mos

Bevat natuurlijke geleermiddelen en wordt traditioneel gebruikt bij het bereiden van jam, saus en soep. Het is ook een huismiddeltje bij reuma, verkoudheid, hoesten en andere problemen met de ademhalingswegen als bronchitis en astma.
 
 

Royal Kombu (= suikerwier = Saccharina Latissima = voorheen Laminaria saccharina)

is het groene tot bruinige zeewier dat zijn bladeren op de golven mee laat deinen. Het is het meest gegeten zeewier in het Verre Oosten, maar komt ook voor aan de Atlantische kust, onder andere in Portugal, Groot-Brittannië en Frankrijk. De stelen worden gegeten bij rauwe of gekookte groenten. De bladeren, een soort van vlezige, krokante strengen worden gebruikt om vis in te koken of te stomen. Kombu verkort de kooktijd van groenten en zorgt voor het sneller zacht worden van peulvruchten. Je kunt, als smaakmaker, een stukje kombu van zo'n 5 cm laten meekoken met soep. Verwijder na het koken of stomen het wier; de smaak en de voedingstoffen blijven achter in het gerecht. Je kunt na het koken het zeewier afspoelen en drogen en later nogmaals gebruiken tot het zo bros wordt dat het verpulvert.
 
 

Nederlands wier

Gedroogde Royal Kombu uit Zeeuwse wateren is nu leverbaar via internet, in vlokken of stukjes. Het is een heerlijke smaakmaker en prima vervanger van keukenzout. Strooi het over de salade, vis, soep, vis en vlees (aan het eind van de bereiding) voor een heerlijk zilte smaak.  
 
Als je voor het eerst zeewier gaat gebruiken, raden wij af om kombu als groente(alternatief) te serveren. Wees voorzichtig met het gebruik van kelppoeder, vooral bij jonge kinderen; kelppoeder is lastiger te doseren is en je gebruikt er dus al snel teveel van. Kombu heeft eenhoog gehalte aan jodium; meer informatie over jodium vind je hier. 
 

Nori

wordt veel in Japan gebruikt, waar het vanwege de soepele en fijne structuur “keizerlijk wier” wordt genoemd. Het groeit in de Indische Oceaan en is oorspronkelijk rood, maar kleurt tijdens het drogen van donker paars tot zwart. Nori wordt doorgaans verkocht als dunne rechthoekige vellen. Het wordt gebruikt in (vis)soep en bij het bereiden van vlees, omeletten, saus en als decoratie of voor het bijeenhouden van sushi. Ook een goede combinatie met mosselen.
 

Wakame

is een bruin wier met soepele bladeren en een krokante nerf, dat door droging groen wordt. Wakame heeft de fijne smaak van oesters en wordt vaak gecombineerd met groenten en gebruikt bij de bereiding van soepen, salades en als “wrap” bij visgerechten. Het past ook goed bij gerechten met schelpdieren en wit vlees! Wakame kan aan brooddeeg toegevoegd worden (max. 30% wakame). Dit geeft een zeer smaakvol resultaat en er hoeft minder zout toegevoegd te worden. Omdat wakame zo mals is, is het een populair wier in de keuken; enkele minuten koken is voldoende. 
 

Zeespaghetti

is een teer zout bruinwier, dat door zijn lange slanke vorm op spaghetti lijkt. Het is rijk aan vitamine C en uitstekend te combineren met vis, zeevruchten en groenten. Kampioen om met te garneren en voor bij een gemengde salade! Ideaal bedje om vis of wit vlees op te serveren. Bereiden als sperziebonen. 
 

Zeesla

is een groen, soepel zeewier, met een vrij sterke, zurige smaak. Zeesla moet je vooral vers eten, want dan komt de krachtige, frisse smaak goed tot zijn recht in salades. Fijn gehakt of gesnipperd is zeesla een pittige smaakmaker in soepen of vinaigrettes. De bladeren kun je ook gebruiken als “wrap” voor een vishapje, of als decoratie.
 
 
 

Zeewierkookboeken

Voor meer inspiratie zijn er ook speciale kookboeken, boordevol met recepten waarin zeewier gebruikt wordt. Klik hier voor meer informatie.