Afvallen.
Wie komt er níet (af en toe) mee in aanraking?
Het gevecht tegen de overtollige kilo's.
Volgens cijfers van het
CBS worden Nederlanders steeds langer. Maar vooral ook steeds zwaarder: het gemiddelde gewicht van mannen en vrouwen in Nederland is in twintig jaar meer toegenomen dan de gemiddelde lengte. Het aantal mensen met overgewicht is dan ook aanzienlijk hoger geworden. In 2011 had 54% van de volwassen mannen en 43% van de vrouwen overgewicht. Kortom, er zal wat moeten gebeuren om deze negatieve trend tegen te gaan.
Het allerbelangrijkste in de strijd tegen overgewicht is een focus op je algehele levensstijl:
bewegen,
veel water drinken, en
gevarieerd eten.
Dit speelt allemaal een rol bij een gezonde levensstijl.
Als we specifieker naar ons eetpatroon kijken is het advies vaak om meer (zee)groenten te eten. Deze zitten namelijk vol gezonde voedingsstoffen: vitaminen, mineralen en de belangrijke voedingsvezels. 'Zeegroenten' horen daar ook bij. In gebieden waar zeewier groeit zijn de gunstige effecten van het eten van zeewier vaak proefondervindelijk aangetoond; in culturen die traditioneel een dieet hebben waarin zeewier gegeten wordt komen aanmerkelijk minder degeneratieve aandoeningen voor. Ook obesitas is daar een minder groot probleem. Japan heeft het laagste obesitas percentage in de hele wereld, al verandert dit snel met de adoptie van het westerse dieet in Japan.
Onderzoeksinstituten over de hele wereld zijn momenteel druk bezig met research naar de "groente van de toekomst" (zeewier) en hoe deze bij gewichtsverlies ingezet kan worden.
Wetenschappers van de Universiteit in Newcastle hebben ontdekt dat enkele soorten zeewier '
alginaat' bevatten. Deze stof kan ervoor zorgen dat het lichaam tot wel 75% minder vet opneemt uit voeding. Vooral als alginaat wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen als yoghurt en brood. Japanse wetenschappers hebben ontdekt dat
fucoxanthine gewichtsverlies stimuleert. Fucoxanthine is een carotenoïde; het is het pigment dat zorgt voor de kleur van de bruinwieren. Een studie uit 2006 toonde aan dat ratten 5-10% lichaamsgewicht verloren als fucoxanthine aan het eten werd toegevoegd. Fucoxanthine stimuleert de productie van een eiwit dat de vetverbranding verhoogt. Ook verminderden de LDL-waarden (het 'slechte' cholesterol) en verbeterden de triglyceride niveaus (die oa de spijsvertering beïnvloeden).
Zeewier wordt beschouwd als een
calorie-arm voedingsmiddel, boordevol met eiwitten. Zeewier bevat weinig vetten en vrijwel geen koolhydraten die omgezet kunnen worden (suiker, vet). Bovendien bevatten zeewieren veel
vezels waardoor je sneller een verzadigd gevoel krijgt. Het toevoegen van zeewier aan je maaltijd kan dus helpen in de strijd tegen overtollige kilo's.
De calorische waarde van zeewier is vergelijkbaar met die van andere voedingsmiddelen. De waarde verschilt per soort en varieert van 120 tot 140 kCal per 100g gedroogd wier. Dat is vergelijkbaar met geroosterde kip. Maar als je het wier vervolgens welt om te eten bevat het 10x minder calorieën dan een vergelijkbaar gewicht aan geroosterde kip.
Als je zelf zeewier wilt gaan toevoegen aan je dieet adviseren wij je om te beginnen door kleine hoeveelheden toe te voegen aan de maaltijd en de hoeveelheid langzaam op te voeren. Zeewier smaakt
'umami, een smaakbeleving die wij niet meer kennen. Door met kleine hoeveelheden te beginnen kan het lichaam langzaam wennen aan de smaak. Gedroogd zeewier zwelt op als je het welt:
vijf gram gedroogde zeewier komt ongeveer overeen met vijftig gram geweld zeewier. Hou daar ook rekening mee.
Elders op deze site staan heel veel suggesties voor
recepten met zeewier.
Naast het toevoegen van zeewier aan de maaltijd zijn er ook voedingssupplementen op basis van zeewier. In deze supplementen wordt gebruik gemaakt van de gezonde eigenschappen van wieren. Met name
blaaswier wordt in dieet supplementen gebruikt. Blaaswier bevordert de stofwisseling en de afvoer van vetten, ondersteunt de darmwerking en werkt eetlustremmend.
Victoria maakt gebruik
gemaakt van
het door VB geliefde zeewier