Zeewier in de Oosterschelde
CIMG2572.JPG
Laminaria wortel gerecht
Betonblokken langs de Oosterschelde begroeid met zeewier
CIMG2552.JPG
Frisse smakelijke Kelp (zeewier) noodle salade
KelpNoodle 6e.jpg
StF2017 Voorgerecht met priemwier.jpg
StF2017 hoofdgerecht met viltwier.jpg
Seagri 2021.PNG
« »

Vederwier

Vederwier Bryopsis plumosa
 
Beschrijving:
Het vederwier is regelmatig geveerd, dat betekent dat de zijtakken (ongeveer) in hetzelfde vlak liggen. Het zijn geen wieren in de gewone zin van het woord, maar elk individu is in feite één grote cel, waarin zich een groot aantal celkernen en andere celonderdelen bevindt. Een al of niet vertakte buis dus: daarom heet dit type wier 'sifonaal'. Dit wier is minder hoog dan Bryopsis hypnoides , namelijk slechts ca. 10 cm. De kleur is een teer heldergroen. Als ze vruchtbaar zijn, zijn de vrouwelijke planten donkerder, de mannelijke planten zijn dan geelgroen.
 
Leefgebied:
Laag intergetijdengebied tot enkele meters diepte; vaak op wat minder beschutte plaatsen dan Bryopsis hypnoides .
 
Verspreiding:
Atlantische Oceaan, West-Europa, Middellandse Zee.

Warrig vederwier Bryopsis hypnoides.
 
Beschrijving:
De vederwieren zijn eigenlijk heel bijzonder. Het zijn geen wieren in de gewone zin van het woord, maar elk individu is in feite één grote cel, waarin zich een groot aantal celkernen en andere celonderdelen bevindt. Een al of niet vertakte buis dus: daarom heet dit type wier sifonaal.
Bij B. hypnoides zijn de planten onregelmatig vertakt en de zijtakken zitten aan alle kanten van de hoofdstam, dit in tegenstelling tot Bryopsis plumosa, dat in een plat vlak vertakt is.
De hoogte van dit wier is maximaal zo'n 20 cm en ze zijn tot drie maal vertakt.
Kleur: Licht- tot donkergroen.
 
Leefgebied:
Van laag in het intergetijdengebied tot enkele meters diepte (afhankelijk van de helderheid van het water); in het algemeen op rotsen en stenen, ook op schelpen e.d. Soms ook in binnenwateren; deze soort houdt van wat beschuttere milieus dan B. plumosa . Kan door middel van vertakkingen over de bodem grote oppervlakken bedekken. Als je soms in de Grevelingen duikt en de hele bodem is bedekt met een pluizig groen spul, is de kans groot, dat het deze soort is.
 
Verspreiding:
Atlantische Oceaan en randzeeën, Middellandse Zee.