De planten zijn tweeslachtig. De vrouwelijke geslachtscellen blijven als donkere vlekken over, terwijl de plaatsen waar de mannelijke geslachtscellen zijn vrijgekomen doorzichtig worden.
Leefgebied:
In het intergetijdengebied, soms erg hoog en dan als kleine, krullerige blaadjes. Op rotsen, stenen, zeepokken en schelpen. Houdt wel van wat ruige omstandigheden. Vaak tussen andere wieren, met name het groene darmwier en dan dus heel opvallend aanwezig.
Vindplaats
Kusten van de Verenigde Staten, Europa (van Noorwegen tot de Middellandse Zee), Hawaï, Filipijnen en overvloedig in Japan. Hangend aan rotsen in de zones van het midden en hoge getijde.
Het oogsten en klaarmaken van nori
Eenjarige plant. Oogsten in het vroege voorjaar tot de zomer. Snij het voorzichtig af boven het ‘houvast’, een matje of cluster achterlatend voor nieuwe aangroei. Spoel goed af en droog het in de zon op schermen, matten of krant, of gebruik een warme oven of droogoven. Droogt zeer snel tot een zwart paarse kleur.
Een beetje taaie structuur.
Purperwier wordt in Japan op grote schaal gekweekt. Het heet daar 'nori'. Het is dan bewerkt met schimmelcultures om het beter verteerbaar en smakelijker te maken. Verkocht in hele, gedroogde plantvorm en in kant-en-klaar vellen, gebruikt als wraps voor sushi en rijst. Rooster het in de oven op 95º tot het knapperig wordt, pof het als pofmaïs in een hete pan of eet het gedroogd als snack. Nori wordt fosforescerend groen na het roosteren. Voeg het toe aan noodles en snacks, verkruimel het op een salade, gebakken rijst, roerbakgerecht, stoofpot, dikke vissoep, aardappelen, pasta, rijst, graan-, peulvruchten- en groentegerechten.
Ook in Ierland en Wales wordt purperwier al sinds mensenheugenis gegeten: De arme inwoners plukten grote hoeveelheden laver (Porphyra umbilicalis). Na een uur of vijf koken gaf dat een groene puree, laver, die gemengd met havermeel en gebakken spek een smakelijk en voedzaam ontbijt vormde: Welsh laverbread. Het brood zou in de geschiedenis verdwenen zijn als niet een van de beroemdste Welshmen, de acteur Richard Burton, laverbread zou hebben uitgeroepen tot 'Welsh kaviaar'. Tegenwoordig verkoopt men het bij Harrods (Londen) en in andere chique winkels.
Zelf een keer laver bread maken? Kijk op
laverbread.com voor inspirerende recepten.