Zeewier in de Oosterschelde
CIMG2572.JPG
Sea Crunchy hart Valentijnsdag.jpg
Betonblokken langs de Oosterschelde begroeid met zeewier
CIMG2552.JPG
« »

Nori (purperwier)


Porphyra umbilicalis (wilde nori of paarse laver), P. abbottae, P. nereocystis, P. miniata, P. leucosticta, P. linearis, P. tenera (kant-en-klare norivellen).

nb ao-nori / aonori (ao=groen) wordt gemaakt van groenwier, zoals bijvoorbeeld Ulva (zeesla) of Monostroma; de gedroogde zeewiervlokken worden als smaakmaker over warme rijst gestrooid. 

Omschrijving
Porphyra is het Griekse woord voor ‘paars’, wat de algemene kleurschakering van deze dunne, rood paarse – bijna zwarte – zeewier omschrijft. Jonge planten zijn letterlijk nog groen, oudere zeer donker van kleur. In extreme omstandigheden of als ze bijna dood zijn, wordt de kleur bruinig.
De thallus is bladvormig met rafelige, brede (tot 20 cm in doorsnede) maar dunne bladeren (slechts één cellaag dik). Deze variëren in lengte van 5 tot wel 45 cm. Het zeewier lijkt op een latex elastisch vel, het is onregelmatig van vorm en dun maar stevig. Het heeft een regenboogkleurige verschijning. Het wier zit in het midden vast aan de ondergrond. Het wier kan periodes van droogte doorstaan en groeit weer verder als het nat wordt.
 
Voortplanting
De planten zijn tweeslachtig. De vrouwelijke geslachtscellen blijven als donkere vlekken over, terwijl de plaatsen waar de mannelijke geslachtscellen zijn vrijgekomen doorzichtig worden.
 
Leefgebied:
In het intergetijdengebied, soms erg hoog en dan als kleine, krullerige blaadjes. Op rotsen, stenen, zeepokken en schelpen. Houdt wel van wat ruige omstandigheden. Vaak tussen andere wieren, met name het groene darmwier en dan dus heel opvallend aanwezig.
 
Vindplaats
Kusten van de Verenigde Staten, Europa (van Noorwegen tot de Middellandse Zee), Hawaï, Filipijnen en overvloedig in Japan. Hangend aan rotsen in de zones van het midden en hoge getijde.

Het oogsten en klaarmaken van nori
Eenjarige plant. Oogsten in het vroege voorjaar tot de zomer. Snij het voorzichtig af boven het ‘houvast’, een matje of cluster achterlatend voor nieuwe aangroei. Spoel goed af en droog het in de zon op schermen, matten of krant, of gebruik een warme oven of droogoven. Droogt zeer snel tot een zwart paarse kleur.
Een beetje taaie structuur.
Purperwier wordt in Japan op grote schaal gekweekt. Het heet daar 'nori'. Het is dan bewerkt met schimmelcultures om het beter verteerbaar en smakelijker te maken. Verkocht in hele, gedroogde plantvorm en in kant-en-klaar vellen, gebruikt als wraps voor sushi en rijst. Rooster het in de oven op 95º tot het knapperig wordt, pof het als pofmaïs in een hete pan of eet het gedroogd als snack. Nori wordt fosforescerend groen na het roosteren. Voeg het toe aan noodles en snacks, verkruimel het op een salade, gebakken rijst, roerbakgerecht, stoofpot, dikke vissoep, aardappelen, pasta, rijst, graan-, peulvruchten- en groentegerechten.
Ook in Ierland en Wales wordt purperwier al sinds mensenheugenis gegeten:  De arme inwoners plukten grote hoeveelheden laver (Porphyra umbilicalis). Na een uur of vijf koken gaf dat een groene puree, laver, die gemengd met havermeel en gebakken spek een smakelijk en voedzaam ontbijt vormde: Welsh laverbread. Het brood zou in de geschiedenis ver­dwenen zijn als niet een van de beroemdste Welshmen, de acteur Richard Burton, laverbread zou hebben uitgeroepen tot 'Welsh kaviaar'. Tegenwoordig verkoopt men het bij Harrods (Londen) en in andere chique winkels.
Zelf een keer laver bread maken? Kijk op laverbread.com voor inspirerende recepten.

Smaak
Zoet met een licht vlezige of olijfachtige smaak. Gerookte thee, gedroogde paddenstoel.

Gezondheidsvoordelen en toepassingen
Hoogste eiwitgehalte van alle zeewieren (tot 50% van het gewicht). Daarnaast ook rijk aan calcium, jodium, ijzer, fosfor, kalium, mangaan, porphyran, koper, zink en de vitaminen A, B complex, C, E en K.
Kruidenremedie: tumor remmend, verzacht en verkleint knobbels en vetcysten, verlaagt het cholesterolgehalte, verlicht pijnlijk en moeizaam urineren, vermindert zwelling, verlaagt de bloeddruk, ondersteunt de cardiovasculaire gezondheid, bevordert de doorbloeding, beschermt de lever, voorkomt galstenen, behandelt bacteriële en virale infecties, voorkomt haaruitval, herstelt een tekort aan vitamine B1, behandelt krop, verzacht een zere keel, helpt bij blaasontsteking.