Zo maar wat wetenswaardigheden over zeewier.
- Sargassum zeewier is nergens aan vastgegroeid, maar drijft vrij in het zeewater. Sargassum is een soort drijvend zeewier dat wordt gevonden in de Sargasso Zee, een warm deel van de Golf stroom in de oceaan. Deze vrij dobberende lappen zeewier blijven drijven door hun overvloedig aanwezige luchtzakken en kunnen overleven in de sterkste stromingen. De grote massa’s wier, drijvend op het oppervlak van het zeewater, verschaffen een ongekende omgeving voor speciale soorten van zeeleven, waarvan vele nergens anders op de planeet worden aangetroffen.
- Monterey Bay Aquarium in California kan bogen op de eerste succesvolle aquarium tentoonstelling van een levende gemeenschap van reuze kelp. De tentoonstellingstank is ca. 10 meter lang, open voor lucht en zonlicht, en bevat in totaal ongeveer 90.000 liter zeewater.
- Kelp bevat meer vitaminen, mineralen en sporenelementen dan welk andere voedingssoort op aarde en is daardoor een uitstekend mineralen supplement.
- Laminaria saccharina (opnieuw geklassificeerd en nu bekend als Saccharina Latissima): Latijnse naam voor suikerwier, werd vroeger ‘armeluis weerglas’ genoemd. De bladeren van dit wier werden aan de muur gehangen, waar het als zeer eenvoudige weersvoorspeller diende. Als de bladeren droog en broos waren, dan wees dit op droog weer voor de komende dagen. Als ze zacht werden, hing er vocht in de lucht en dus was er een grote kans op regen.
- Wakame, of ‘jong meisje’ in het Japans, werd vernoemd naar de lenige jonge oogsters van dit wier als ook naar de gracieuze manier waarop deze zeeplant in de oceaan groeit.
- De inheemse volkeren van Amerika en Alaska, maar ook moderne kunstenaars, gebruiken kelp en diverse andere zeewiersoorten om praktische houders en originele kunstwerken te creëren, door hun half-gedroogde takken en bladeren te weven tot manden en kransen.
- De oogst van Iers mos is al vele decennia zeer belangrijk geweest in Schotland en Ierland. Het waardevolle carrageenan, geëxtraheerd uit Iers mos, heeft zijn naam te danken aan de plaatselijke naam voor dit zeewier: ‘carrageen’. De mensen die Iers mos oogsten werden ‘mosser’ genoemd, en dezelfde naam verwijst naar de krachtige, stormachtige winden die het zeewier op het strand gooien. Het zeewier was niet makkelijk te oogsten. De mannen moesten tot aan hun borsten in de branding waden, oogstmanden achter zich aan slepen, of met behulp van sterke paarden het wier met gemaasde rekken verzamelen. Het geld dat men verdiende met het oogsten van dit zeewier werd ‘mos geld’ genoemd.
- Ooit werd dulse gedroogd en als tabak of snuiftabak gebruikt door de inheemse kustbewoners van Canada en IJsland.
- Eskimo’s halen het meeste van hun vitamine C uit zeewier.
- De inheemse bevolking van de Andes haalden zeewier bij de Indianen die aan de kust woonden en droegen het in kleine zakjes om hun nek. Zij vonden dat erg belangrijk en aten dagelijks kleine hoeveelheden om hun buitengewoon goede gezondheid te behouden.
- Zeewier, zoals kelp en kombu, een nacht geweekt in water, zorgt voor een prima mineraalrijke drank die je in kunt nemen na een fysieke inspanning. De gezonde bouillon kan ook worden toegevoegd aan soep, stamppot- en graangerechten om hun voedingswaarden te verhogen.
- De meeste van de staten in het middenwesten van de Verenigde Staten, en ook delen van Europa en Azië liggen ver verwijderd van de positieve effecten van jodiumrijke zeelucht. Als een gevolg is er weinig jodium in de bodem te vinden. Deze grote gebieden staan bekend als “struma gordels”, vanwege het hoge percentage jodium tekort. Struma is een ander woord voor "krop"een ziekte die samenhangt met jodiumtekort.
- De Grieken en Romeinen bonden de wonden en brandwonden van soldaten en zeelieden af met rauw zeewier of met een gelei gemaakt van zeewier.
- Hoewel Japanse mannen veel meer roken dan Amerikaanse mannen, ontwikkelen zij veel minder vaak longkanker. Zeewier is daarbij een overduidelijke factor van invloed die niet kan worden genegeerd, aangezien de Japanners het vaak dagelijks in ruime porties eten.
- Om hun tanden schoner en sterker te maken kauwden jonge Schotse kinderen vroeger op de stengels van het zeewier Laminaria digitata. Dit wordt tegenwoordig ook vaak gebruikt om botten te versterken.
- Zeewierwijn, gemaakt van druiven en blaaswier (Fucus vesiculosus), stond ooit bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en werd geprezen als geneesmiddel bij aandoeningen van de gewrichten en botten. Tegenwoordig wordt er in Duitsland nog een zeewierwijn gemaakt van suikerkelp (Saccharina Latissima, voorheen Laminaria saccharina) door mariene bioloog Dr. Inez Linke.Sinds een aantal jaren is er zelfs gedistilleerd zeewier uit Zeeland op de markt: Zeeuwier Jenever en Zeeuwwier Wodka.
- Gedurende perioden van acute blootstelling aan bestraling, bijvoorbeeld tijdens een ongeluk bij een kerncentrale, adviseren sommige deskundigen viermaal daags twee eetlepels alginaat in te nemen om de absorptie en schadelijke gevolgen van bestraling tegen te gaan.
- De ontsmettende en zuiverende eigenschappen van jodium worden ook in moderne operatiezalen wereldwijd toegepast. Chirurgen gebruiken een zeep met jodium om hun handen te wassen voorafgaande aan een ingreep en een soortgelijke jodiumoplossing wordt op de huid van patiënten aangebracht om deze grondig te reinigen en het gebied ziektekiemvrij te maken voor een operatie.