Zeewier in de Oosterschelde
CIMG2572.JPG
Sea Crunchy hart Valentijnsdag.jpg
Betonblokken langs de Oosterschelde begroeid met zeewier
CIMG2552.JPG
« »
Rendiergeweiwier (Osmundea)

Stomp rendiergeweiwier (
Osmundea hybrida).

Beschrijving:
Deze soort werd eind april 2022 voor het eerst aangetroffen in Nederland bij het Goese Sas. Het wier is een zgn klimaatopschuiver die zich met de hoger wordende temperaturen verder naar het noorden verplaatst. 
De kleur van de oudere delen is donker paarsbruin, soms met een iets rode tint. De jongere aangroei is veel lichter van kleur, tot bijna geel. In de loop van het jaar wordt de kleur steeds lichter bruin, tot geel onder invloed van zonlicht en soms heldergroen als gevolg van endofytische groenwieren die zich tussen de oppervlaktecellen hebben gevestigd. Het is een vrij stevig wier dat ook boven water zijn structuur behoudt. Het hecht zich (vooral) aan de schaduwzijde van stenen, met een discusvormige plakvoet die wel 1,5 centimeter in doorsnede kan worden. Het wier sterft in de loop van de zomer af, de ‘plakvoet’ blijft het hele jaar aanwezig. 

Leefgebied:
van Portugal tot de Britse Eilanden (van Het Kanaal en noordelijk tot aan de Shetland Eilanden).


Geveerd rendiergeweiwier (Osmundea pinnatifida).

Beschrijving:
Dat heeft veel plattere en regelmatiger geveerde assen en is vaak roodpaars tot paars van kleur. In tegenstelling tot Stomp rendiergeweiwier heeft Geveerd rendiergeweiwier een kruipende, vertakte plakvoet.

Leefgebied