Zeewier eten
Wereldwijd worden er meer dan 160 soorten zeegroenten geconsumeerd, in een grote variëteit aan
- kleuren,
- structuren,
- vormen en
- soorten.
Klein beginnen
De meeste mensen moeten in het begin wennen aan de smaak en het gevoel in de mond bij het eten van zeewier. Om deze nieuwe smaken te leren waarderen en er van te genieten, is het aan te raden om te beginnen met kleine hoeveelheden toe te voegen aan je favoriete soepen en gerechten. Gedroogd en fijngemalen, of als vlokken of korrels, zijn wieren het makkelijkst te gebruiken om de maaltijd op smaak te brengen hetzij op het bord of toegevoegd tijdens het koken. Vaak worden deze smakelijke gedroogde mengsels verrijkt met kruiden zoals knoflook, chilipeper en gember.
Er worden ook speciale kookcursussen georganiseerd waarin de toepassingsmogelijkheden van zeewier verkend en de resultaten geproefd worden. Klik hier voor een kort filmpje over de kookcursus.
Smaakjes
Hoewel je alle zeewieren kunt eten, zijn sommige soorten wel degelijk smakelijker dan andere. Bepaalde soorten zijn lekkerder nadat ze gedroogd of geroosterd zijn, terwijl je andere beter vers of licht gestoomd kunt eten. Voorbeelden hiervan zijn dulse (kan zo uit de verpakking gegeten worden), wakame (geweekt en vervolgens gedoopt in een saus van wasabi en tamari), hijiki (licht gebakken in sesamolie met wortels, doperwten en lente-uitjes) en nori (in sushi). Kombu, zeepalm (postelsia palmaeformis), zeesla (ulva), suikerkelp (saccharina latissima, voorheen bekend als laminaria saccharina) en andere soorten smaken ook goed als zij op de juiste manier gecombineerd worden met andere voedingsmiddelen en goed op smaak worden gebracht. Zeewier wordt zelfs gebruikt om heerlijke desserts mee te bereiden.
Gedroogd zeewier eten
Wanneer gedroogd zeewier in water wordt geweld, herstelt het zich tot zijn oorspronkelijke vorm en grootte en zwelt zelfs tot ruim tienmaal in grootte. Vijf gram gedroogde zeewier komt dus overeen met ongeveer vijftig gram geweld zeewier. Of je het nu vers of gedroogd gebruikt, probeer de verhouding van bruine en rode zeewieren in je dagelijkse voeding op 2:1 te houden, om alle gezonde en voedzame kwaliteiten van beide kleurgroepen volledig te benutten. Nog beter is om daarbij ook groen zeewier te eten. Door dagelijks een of twee keer zeewier te eten wordt de natuurlijke balans in de mineralenhuishouding van je lichaam geleidelijk hersteld en zal dit leiden tot een gezonder darmmilieu.
Poeder
Zeewier in poedervorm (gedroogd en fijngemalen) bevat mogelijk meer therapeutische eigenschappen dan zeewier in vlokken, stukken of korrels. Het rauwe, onbehandelde, gedroogde zeewier kan men het beste aan de maaltijd toevoegen direct voordat het gegeten wordt. Rauw zeewier – in gedroogde of verse vorm – bevat de gezondste eigenschappen en behoudt het beste de actieve enzymen in het zeewier.
Gemiddeld gelijkwaardige hoeveelheden
Onderstaande tabel is bedoeld als een algemene richtlijn wat betreft de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vers, gedroogd of zeewier in poedervorm die ongeveer nodig is voor een gemiddelde, gezonde volwassene. Als het je niet lukt om deze richtlijnen dagelijks te bereiken, probeer het dan een aantal malen per week. Afhankelijk van de nutriëntenbehoefte van je lichaam en van je gezondheidstoestand, heb je misschien meer of minder dan de vermelde hoeveelheden nodig. Dertig gram gedroogd zeewier komt nadat het geweekt is overeen met ongeveer 300 gram verse zeewier (gemiddelde verhouding 10:1), en één theelepel komt overeen met vier gram wier, hoewel iedere wiersoort wat dat betreft hierin kan verschillen. Zeewier extracten, zoals kelp- en blaaswiertincturen, evenals zeewiercapsules, behoren ingenomen te worden volgens de adviezen van de fabrikant.
Vers of geweekt
|
Geheel gedroogd, stukken of vlokken
|
In poedervorm of korrels
|
70 – 150 gram
|
7 – 15 gram
|
1 ½ - 3 theelepels
|
Zeewier kopen
Je kunt zeewier kopen in
- natuurvoedingswinkels en
- speciaalzaken,
- webwinkels en steeds vaker ook
- supermarkten en
- Aziatische winkels.
Zeewier in zijn complete vorm is beschikbaar in verse, bewerkte, gedroogde, gekookte of ingemaakte vorm, als een kruiderij, smaakmaker of toevoeging aan voeding. Zeewier kan geconsumeerd worden als thee, tonicum of vloeibaar extract (tinctuur), of als voedingssupplement in capsule-, tablet- of poedervorm.

Sushi, met nori zeewier