Onderwater wier
Wier
Frisse smakelijke Kelp (zeewier) noodle salade
KelpNoodle 6e.jpg
« »
Wakame is een van de bekendere zeewieren in Nederland. Dat komt ongetwijfeld door de opkomst van de Japanse "all you can eat" sushi restaurants waar de wakame / zeewier salade standaard op de kaart staat. Ook bij de meeste visboeren kun je de kant-en-klare salade kopen en ook onze grootgrutters hebben wakame salade op het schap. En wakame hoort natuurlijk ook in miso soep. 

De wakame 'plant' bestaat, net als de landplanten, uit verschillende delen:
  1. De bladeren van de plant zijn knapperig. In Japan heet dit gewoon 'wakame'.
  2. De 'stengel' wordt in Japan Kuki wakame genoemd; het is wat harder. Van dit deel wordt de hierboven al genoemde wakame salade gemaakt.
  3. Het wortel gedeelte, tenslotte, heet mekabu
Ook al komen wakame, kuki wakame en mekabu van dezelfde plant, de bereiding is iets anders. Mekabu wordt in Japan meestal eerst verwarmd en dan in reepjes gesneden. Door het zeewier te verwarmen krijgt het een glibberige textuur. De fijngesneden mekabu doet denken aan kleine zachte noedels. Wakame W-tje

In het Ritsuryo-systeem , het Japanse rechtssysteem dat in de 8e eeuw op papier werd vastgelegd stond vermeld dat wakame (alsook nori en arame) kon worden gebruikt om belasting mee te betalen. De reden hiervoor was de hoge voedingswaarde van zeewier.