Zeewier in de Oosterschelde
CIMG2572.JPG
Sea Crunchy hart Valentijnsdag.jpg
Betonblokken langs de Oosterschelde begroeid met zeewier
CIMG2552.JPG
« »
MEKABU

Wakame
 is een van de bekendere zeewier soorten in Nederland. Dat komt ongetwijfeld door de opkomst van de Japanse "all you can eat" sushi restaurants waar de wakame / zeewier salade standaard op de kaart staat. Ook bij de meeste visboeren kun je de kant-en-klare salade kopen en zelfs onze grootgrutter heeft wakame salade op het schap. En wakame hoort natuurlijk ook in miso soep. 

De wakame 'plant' bestaat, net als de landplanten, uit verschillende delen:
  1. De bladeren van de plant zijn knapperig. In Japan heet dit gewoon 'wakame'.
  2. De 'stengel' wordt in Japan Kuki wakame genoemd; het is wat harder. Van dit deel wordt de hierboven genoemde wakame salade gemaakt.
  3. Net boven het wortel gedeelte, tenslotte, bevindt zich een kiem: mekabu.
Mekabu wakame


Mekabu is een kiem, het bloeiende gedeelte dat zich vlak bij het aanhechtingsorgaan (de "wortel") van de plant bevindt. Het heeft een zilte, licht zoete smaak met een slijmerig oppervlak en wordt in Japan gezien als NEBA NEBA voedsel (ook rauwe eieren en okra vallen in deze groep). Laat je vooral niet afschrikken door de glibberige textuur; de smaak vergoedt veel en komt goed tot zijn recht in combinatie met citrussap of azijn met soja saus combinatie. Of je kunt mekabu, net als andere zeewieren, in soep en salade gebruiken, of om noedels of rijst een extra smaak accent te geven.

Ook al komen wakame, kuki wakame en mekabu van dezelfde plant, de bereiding is iets anders. Mekabu wordt in Japan meestal eerst verwarmd en dan in reepjes gesneden. Door het zeewier te verwarmen krijgt het een glibberige textuur. De fijngesneden mekabu doet denken aan kleine zachte noedels. 

Niet alleen smaakt mekabu goed, het is ook een goede bron van de vitaminen A, C, E en vooral vitamine K. Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling en mogelijk ook voor de aanmaak van botten. Mekabu is bijzonder mineraalrijk en een goede bron van folaat, een vorm van vitamine B11, dat een rol speelt bij celdeling. En mekabu bevat jodium, dat van essentieel belang is bij de aanmaak van schildklierhormonen. Het heeft weinig calorieën, veel antioxidanten en bevordert de spijsvertering door de aanwezige vezels. 

Ook naar Mekabu wordt onderzoek gedaan in de medische wereld. De eerste resultaten tonen dat een waterextract van mekabu apoptose kan stimuleren in borstkankercellen

In Japan vind je mekabu in de koeling bij supermarkten. Ook in Nederland is Japanse mekabu verkrijgbaar; de foto van mekabu is gemaakt van in NL geoogst wier. Hopelijk komt ook dit in de niet al te verre toekomst op de markt!

Wakame weetje

In het Ritsuryo-systeem , het Japanse rechtssysteem dat in de 8e eeuw op papier werd vastgelegd stond vermeld dat wakame (alsook nori en arame) kon worden gebruikt om belasting mee te betalen. De reden hiervoor was de hoge voedingswaarde van zeewier.