Zeewier in de Oosterschelde
CIMG2572.JPG
Sea Crunchy hart Valentijnsdag.jpg
Laminaria wortel gerecht
Frisse smakelijke Kelp (zeewier) noodle salade
KelpNoodle 6e.jpg
« »

Wakame

Undaria pinnatifida (Japanse wakame), Alaria esculenta (eetbare kelp, gevleugelde kelp), A. Marginata, A. valida, A. nana, U. peterseniana.

Omschrijving
Wakame heeft een olijfgroene tot bruine kleur, met een rubberachtig, lang, glad, enkelvoudig blad met golvende randen, die tot bijna twee meter in lengte kan groeien. Het heeft een klein maar sterk vertakt ‘houvast’ en twee rijen kleine bladtrosjes, of sporofyllen, die net boven het ‘houvast’ groeien. Net boven de wortel van wakame bevindt zich een kiem (mekabu) die bijzonder mineraalrijk is en tevens geschikt voor consumptie. Na nori en kombu is wakame het meest gebuikte wier in de Japanse keuken.

Vindplaats
Vroeger alleen in Aziatische wateren, tegenwoordig ook aan beide kusten van de Verenigde Staten, Centraal-Europa, Verenigd Koninkrijk, IJsland, Korea, Japan en China. In de rotsachtig kustzone van het lage getijde en daarachter, het sublitorale gebied.

Het oogsten en gebruiken van wakame en mekabu
Tweejarige plant. Oogsten in het vroege voorjaar tot het najaar. Snij een paar centimeter boven het ‘houvast’ en laat een paar bladtrosjes achter om verdere groei te verzekeren. Gebruik alleen het middengedeelte van het blad, omdat de stengelbasis zeer hard en het uiteinde meestal gescheurd is. Droog het in de lucht en zon aan waslijnen, of in een warme oven tot de bladeren droog, knapperig en donkergroen zijn. 
Spoel de wakame kort af, wel het gedurende 3-5 minuten en knijp met je handen alle overtollig vocht er uit. Verwijder het harde middengedeelte van het blad of snij deze in kleine stukjes en laat ze goed gaarkoken. Eet vers, voorgeweld of gemarineerd, kook het mee met soepen, stoofpotten, ovengerechten, bruine rijst en quinoa, eet het rauw en gemarineerd in kleine stukjes door salades, groente en wokgerechten, gebruik het geroosterd als smaakmaker. Verwerk het net als elke andere bladgroente, door soepen, salades of op brood. Bak het in de oven of stoom de wakamé. Voeg het toe aan pastagerechten, omeletten en graangerechten. Pak er vis mee in en laat het vervolgens in de oven garen. Of gebruik het als wrap voor andere ingrediënten.
Mekabu, de kiem bij de wortel van wakame, wordt gewassen, gedroogd, versnipperd en verder gedroogd. Het heeft een langere kooktijd nodig (of moet voorgeweekt worden) en kan daarom goed gebruikt worden in stoofschotels en soepen.
En voor de waaghals: combineer eens met chocolade !

Smaak
Delicaat en zoet met een zuivere smaak en aroma; minerale smaak, oesterachtig. Mekabu heeft een uitgesproken smaak en kan het beste in kleine hoeveelheden toegevoegd worden aan de maaltijd.

Gezondheidsvoordelen en toepassingen
Eén van de rijkste bronnen van calcium. Rijk aan vitamine B complex en de vitaminen A, C en K. Hoge concentraties eiwit, ijzer, magnesium, jodium, natrium, chroom, zink, fosfor en kalium.
 wakame
 Wakame