Zeewier in de Oosterschelde
CIMG2572.JPG
Sea Crunchy hart Valentijnsdag.jpg
Betonblokken langs de Oosterschelde begroeid met zeewier
CIMG2552.JPG
« »

Arame

Eisenia arborea, E. bicyclis

Omschrijving
Arame heeft een donkerbruine kleur en een vezelig structuur, met vrij taaie, boeket-achtige bladeren en kleinere bladtrosjes aan de hoofdtakken en –bladeren.

Vindplaats
Aan beide zijden van de Grote Oceaan, Japan en Zuid-Amerika. Open rotsachtige gevaarlijke kusten in laag water en het sublitorale gebied

Het oogsten en gebruiken van Arame
Eenjarige plant. Snij boven het ‘houvast’. In de open lucht en zon drogen op matten of aan lijnen tot dunne, zwarte, stevige, droge wierstrengen waarvan de tere bladtrosjes afgevallen zijn. Wordt meestal voorgekookt verkocht. Wel de arame 3-5 minuten lang, waarna je het kunt sudderen, stomen, roerbakken of wokken met groenten, noodles, peulvruchten of granen. Voeg toe aan salades, ovengerechten, stoofpotten of eet het als snack. Gebruik het gemarineerd of geweld en gepureerd door dipsauzen en sla dressings.

Smaak
Zoet met een zachte, nootachtige smaak. Milder van smaak en structuur dan hijiki.

Gezondheidsvoordelen en toepassingen
Rijk aan calcium, jodium, kalium en ijzer, vitaminen A en B3 (niacine), broom en fytohormonen.
 
 Arame zeewier
 
Arame