Zeewier in de Oosterschelde
CIMG2572.JPG
Onderwater wier
Betonblokken langs de Oosterschelde begroeid met zeewier
CIMG2552.JPG
Frisse smakelijke Kelp (zeewier) noodle salade
KelpNoodle 6e.jpg
StF2017 Voorgerecht met priemwier.jpg
StF2017 hoofdgerecht met viltwier.jpg
« »

In zeewier verpakt

Nieuws
26 MAA 2019
In zeewier verpakt
Vandaag waren Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering bij Omroep Max en maakten daar een gerecht uit hun nieuwe zeewier kookboek

Proef de Zee

In het boek worden wieren gebruikt die in Nederland groeien, zoals kombu, zeesla, zeespaghetti en wakame. Hoewel je deze wieren vers kunt toepassen, gebruiken ze in de recepten gedroogd wier omdat dit makkelijker verkrijgbaar is (natuurvoedingswinkels, internet); als je gedroogd wier welt krijgt het de oorspronkelijke vorm en kleur weer terug. Zo goed als vers. 

Let overigens wel even op als je met zeewier aan de slag gaat: je hebt niet veel nodig! Ook Anne Fleur hanteert de "5g gedroogd" richtlijn. Dat komt overeen met ongeveer 50g vers en is voldoende om alle nutriënten binnen te krijgen. 

Kun je dan niet beter zelf wat gaan oogsten? Om zelf op pad te gaan wordt afgeraden en is op veel plekken niet toegestaan. Beter is het om met een wierenwandeling mee te gaan en/of een zeewier kookworkshop te volgen (ook hierbij ga je eerst zelf wier oogsten onder begeleiding van iemand die vertelt hoe je dit kunt doen zonder schade aan de natuur aan te brengen. En ook wanneer je zeewier kunt snijden, want het moet bijvoorbeeld wel laag water zijn!)
Anya en Anne Fleur hebben groenten ingepakt in zeewier en vervolgens gepoft. Zeewier heeft niet alleen een zilte smaak (zout toevoegen overbodig!) maar werkt ook smaakversterkend waardoor de smaak van de groente die erin zit intenser wordt. Je kunt natuurlijk ook vis 'inpakken' in zeewier.

Benieuwd naar het recept? Ga naar de site van OMROEP MAX

Wil je de aflevering terugkijken? Klik dan HIER

TERUG!