Zeewier in de Oosterschelde
CIMG2572.JPG
Onderwater wier
Betonblokken langs de Oosterschelde begroeid met zeewier
CIMG2552.JPG
Frisse smakelijke Kelp (zeewier) noodle salade
KelpNoodle 6e.jpg
StF2017 Voorgerecht met priemwier.jpg
StF2017 hoofdgerecht met viltwier.jpg
« »

Een zakje zeewier

Nieuws
23 MAA 2017
Een zakje zeewier
Regelmatig krijgen wij bij St Zeewierwijzer te horen: 

"Als ik nu zo'n zakje gedroogd zeewier koop, dan weet ik,
behalve het recept wat ik nu proef, niet wat ik er nog meer mee kan doen.
En dan blijft dat zakje liggen.
En dat vind ik zonde."

Het is een begrijpelijke reactie. Zeewier is nieuw voor ons in Nederland en we zullen moeten leren hoe we de verschillende wieren het beste kunnen verwerken in gerechten.

Laten we nu eens de wakamé nemen. Waarom wakamé? Omdat dit bruinwier al redelijk bekend is vanwege de wakamé salade die in de Japanse restaurants wordt geserveerd. Ook is het bij de vishandel en zelfs AH verkrijgbaar. 



Stel, je koopt zo'n zakje wakamé zeewier omdat je gasten krijgt en je wilt iets bijzonders serveren. Of je eet zelf graag eens iets anders. Dan kun je heel goed een wakamé salade zelf maken. En, itt de versie die je kant-en-klaar kunt kopen, is deze wakame salade helemaal natuurlijk. 

Maar dan heb je natuurlijk nog wel zeewier over (tenzij je heel veel gasten verwacht).

Als je wel eens brood bakt kun je wakamé gebruiken ipv zout. Een aantal bakkers heeft een dergelijk brood standaard op het schap liggen (Lekker Brood in Den Haag bijvoorbeeld). Maar je kunt het ook zelf maken. Je moet wel een beetje experimenteren met de hoeveelheid vocht die je gebruikt omdat gedroogd zeewier vocht absorbeert. Maar dan krijg je een brood dat veel minder NATRIUM en veel meer JODIUM bevat. 

En dan heb je waarschijnlijk nog wat wakamé over en dan kun je daar een lekker (mosterd)soepje mee maken. Of mengen in de erwtensoep.

En mocht je nu nog wakamé over hebben: gedroogd zeewier blijft heel lang goed MITS JE HET LUCHTDICHT AFSLUIT. Dus klemmetje erop, of in een potje en dan kun je bovenstaande, of andere recepten gewoon nog een keer maken.

Hoezo ik weet niet wat ik met de rest van zo'n zakje zeewier moet???

Recept suggesties vind je op:
https://www.zeewierwijzer.nl/recepten/
TERUG!