Onderwater wier
Wier
Frisse smakelijke Kelp (zeewier) noodle salade
KelpNoodle 6e.jpg
« »

Nutritionele voordelen

Zeewier is een veelzijdig product qua uiterlijke verschijning, maar ook wat betreft de voedingsstoffen. De meeste wieren zijn rijk aan mineralen als calcium, ijzer en jodium en bevatten spoorelementen. Afhankelijk van de soort, is zeewier een bron van de vitaminen A, C en E en van plantaardige eiwitten. De delen van het zeewier die niet door het lichaam worden afgebroken zijn niet schadelijk en kun je zien als ballaststoffen. Zeewier kan daarom een gezonde en natuurlijke aanvulling vormen van plantaardige eiwitten, vitaminen, mineralen, sporenelementen en ballaststoffen in ons menu.
 
Aanvankelijk werd het vooral gebruikt door macrobioten en veganisten, die hiermee mogelijke tekorten in hun dieet konden aanvullen. Tegenwoordig ontdekken ook andere groepen mensen het gezonde en veelzijdige zeewier. Dit wordt door voedingsdeskundigen toegejuicht, onder andere omdat de voedingswaarde van het op moderne wijze geproduceerde voedsel nogal achteruit is gegaan en veel mensen ook geen tijd hebben om gezond en gevarieerd te eten. Voor de spijsvertering en stofwisseling zijn mineralen en sporenelementen erg belangrijk, bijvoorbeeld om vitaminen te verwerken en op te nemen in ons lichaam. Zo is een mineraal als ijzer essentieel omdat het de zuurstof door ons lichaam transporteert. Ook voor de groei en het onderhoud van de weefsels, het functioneren van spieren en zenuwen zijn diverse mineralen nodig.
 
Behalve deze heilzame voedingsstoffen op zichzelf, bevatten zeewieren ook nog eens unieke combinaties ervan, combinaties die bij “groente van het land” niet voorkomen.
Zeewier bevat:
Voor een vergelijking met groente en fruit, klik hier.
En voor een vergelijking van de gemiddelde hoeveelheden mineralen en sporenelementen in zout en zeewier, klik hier.
 
 
 
 
sea dragon with seaweed
 
Leafy Sea dragon met zeewier
Foto: Dos Winkel