Onderwater wier
Wier
Frisse smakelijke Kelp (zeewier) noodle salade
KelpNoodle 6e.jpg
« »
Een andere manier waarop je kunt genieten van de voordelen van zeewier is via de huid.
 
In
  • sauna behandelingen,
  • (thalasso) hydrotherapieën,
  • bodypakkingen
  • of producten voor lichaamsverzorging,
zijn de gezondheid bevorderende nutriënten van zeewier gunstig voor het hele lichaam omdat zij door de huid worden opgenomen. Het uitwendige gebruik van zeewier kan helpen de huid te verstevigen, te ontgiften en/of te tonifiëren.
 
Sommige stoffen worden, na op de huid te zijn aangebracht, eerst door de buitenste lagen van de huid (epidermis) via de poriën geabsorbeerd. Vervolgens worden ze door de onderhuidslagen opgenomen. Of opgeslagen voor latere opname in de bloedbaan.
 
Verse, gedroogde (heel, in korrel- of poedervorm) en vloeibare zeewieren (als extract, zoals tincturen en oliën) zullen je huid mooier maken en de hormoonhuishouding voeden.
 
Kompressen en antivirale, jodiumrijke warme omslagen zijn ook goede methoden om het geneeskrachtige en kalmerende vermogen van wieren toe te passen. En natuurlijk zijn ook thalassotherapie en bodypakkingen goed voor de verzorging van het lichaam met zeewier.


Welk wier?

Ieder zeewier gebruikt worden in een Spa (Sanare Per Aquam, gezondheid door water). De verschillende wieren hebben wel allemaal andere eigenschappen. Een aantal voorbeelden van  mogelijke toepassing van zeewier:
  • Kombu en fucus worden ingezet om vet op te lossen, de huid te verzachten en het haar te versterken.
  • Laminaria- algen zijn rijk aan jodium, hetgeen de vetafbraak stimuleert; de natuurlijke werkstof helpt het huidweefsel herstellen in kracht en vitaliteit en heeft een voedende werking op de huid.
  • Bruine wieren zorgen voor een snellere cel vernieuwing en dragen daarmee bij aan huidherstel. De bruine wiersoorten zorgen ook voor reiniging doordat zij helpen het lymfe systeem te stimuleren, de stofwisseling te revitaliseren, de gifstoffen af te voeren en cellulitis te verminderen.
  • Iers mos en rode zeewier gel extracten worden gebruikt als bindmiddel voor handcrèmes, bodylotions, cosmetica en shampoos. Deze slijmachtige componenten beschermen ook tegen uitdroging van de huid.
  • Zeesla stimuleert het collageen en de elastine in de huid waardoor de oudere huid regenereert. 
  • Lithothamnium, een kalkhoudend zeewier, bevat diverse mineralen (waaronder calcium), die een stimulerende en remineraliserende werking op de huid hebben.

In steeds meer verzorgingsproducten wordt zeewier toegepast. Kom je een van de volgende termen tegen in jouw producten dan weet je dat er een zeewiercomponent aan toegevoegd is: 

Algae extract,
algin,
alginate,
alginic acid,
carrageenan,
fucogel,
macroalgae,
marine collagen,
micronized algae,
photosomes,
phytelene complex,
RMA (red marine algae),sea mineral complex.