Soep met zeewier
Laminaria wortel gerecht
StF2017 Voorgerecht met priemwier.jpg
StF2017 hoofdgerecht met viltwier.jpg
IMG_20180105_111855.jpg
« »

seA

Nieuws
11 OKT 2017
seA
De internationale zeewier conferentie SEAGRICULTURE vindt dit jaar weer in Nederland plaats, 7 en 8 nov., op een perfecte locatie: het Zuiderstrand theater in Scheveningen.

150+ bezoekers, 20+ verschillende landen, allemaal geinteresseerd in de ontwikkelingen in de zeewier markt. Omdat zeewier zoveel verschillende gebruiksmogelijkheden heeft, zijn er sprekers met totaal verschillende achtergronden. 

UIT NEDERLAND
Natuurlijk is Noordzeeboerderij aanwezig op de conferentie. Zij hebben ervaring met het opzetten van een zeewierboerderij in open wateren. ECN kijkt naar zeewier als brandstof, Melspring naar de mogelijkheden van zeewier als meststof. Hortimare is expert op het gebied van zeewier als agrosysteem, Seaweed Harvest Holland vertelt uit eigen ervaring over de praktijk van een Nederlandse zeewierboerderij. Wageningen Universiteit weet alles over het SOMOS project en vertelt daarover tijdens de conferentie.  Cargill gaat in op de mogelijkheden van en met algen bij spijsvertering en immuunsysteem.

BUITENLANDSE DEELNEMERS
Oceana Organic Products and Aquaceuticals Ltd. (Ierland) geeft een presentatie over zeewier ervaringen over de hele wereld, over Europese ontwikkelingen en (zeewier)producten. Het Franse Thalgo past zeewier toe in cosmetica en vertelt daar meer over. Ocean Rainforest (Farao Eilanden) kijkt vanuit economish oogpunt naar oogsten en verwerken van zeewier. Het Noorse bedrijf SINTEF is bezig met eiwit extractie uit zeewier, ARPA-E uit de VS spreekt over de teelt van zeewier op GROTE schaal, en het Franse CNRS over PHYCOMORPH: "From microscopic germ cells to voluminous macroalgae : deciphering underwater developmental mechanisms". Het Portugese Ualg /CMCMAR  licht de praktische toepassing van zeewier genetica  toe en SAMS uit Schotland zal vertellen over zeewier plagen. Want zeewier is niet altijd alleen maar leuk/goed/fijn. 

Ook in Vlaanderen wordt er gekeken naar zeewier cultivatie; SIOEN zal meer over het SeaConomy project aldaar vertellen. Van AWI, een Oosterbuurland-bedrijf horen we meer over de integratie van zeewierboerderijen en windmolenparken. 

Natuurlijk kunnen deelnemers netwerken en is er een zeewiertrade show. Er zijn maaltijden, ongetwijfeld met zeewier, en er wordt een uitstapje gemaakt per boot.

Ook deze conferentie toont aan dat zeewier vele mogelijkheden biedt. Met deelnemers uit diverse landen en industrieën belooft dit een interessante bijeenkomst te worden.

Voor verdere informatie kunt u kijken op de site van SEAGRICULTURETERUG!