Soep met zeewier
Laminaria wortel gerecht
StF2017 Voorgerecht met priemwier.jpg
StF2017 hoofdgerecht met viltwier.jpg
IMG_20180105_111855.jpg
« »

SEA

Nieuws
12 SEP 2017
SEA

OUR FUTURE

Afgelopen weekend was er dus het evenement
SEA THE FUTURE
perfect georganiseerd door Sea First Nederland.

VRIJDAG
De educatieve bijeenkomst was een succes. Kinderen uit groep 7 en 8 kregen informatie over de oceaan en het klimaat. Als bonus konden de kinderen duiken onder begeleiding van professionele duikers. Een 10-jarige bezoeker zegt: "Ik had niet verwacht dat de problemen in de onderwaterwereld zo groot zijn. Er wordt echt heel veel afval in het water gegooid door de mensen. Daar ben ik wel van geschrokken. Ik heb er heel veel van geleerd." En daar ging het ook om.

ZATERDAG
De Dinner Lecture.

met oa PRIEMWIER

De gemeente Den Bosch heeft de ambitie om in 2050 klimaat neutraal te zijn. Maaspoort Sports & Events complex, waar het hele evenement plaats vond, werkt hier graag aan mee. We kregen dus een klimaat neutraal diner voorgeschoteld. Met natuurlijk zeewier daarin verwerkt. Erg lekker, vonden zelfs verstokte vlees- en/of viseters. De chef-kok had wel even over de gerechten moeten nadenken, maar met de inspiratie op onze website kom je natuurlijk heel ver. 

met oa KNOOPWIER

De gerechten werden afgewisseld met beeldmateriaal en uitleg van Dos Winkel. 

  • Wist je bijvoorbeeld dat een zeepaardje een buideldier is? En dat het mannetje zwanger wordt?
  • Dat een zeeLEEUW oortjes heeft en een zeeHOND gaatjes om mee te horen?
  • Dat er blinde garnalen zijn die in symbiose met een bepaalde vissoort leven? En dat die visjes de garnaal waarschuwen voor dreigend gevaar?
  • En dat de laatste 50 jaar het haaienbestand met 90% is afgenomen :( ? Mocht je overigens ooit een haai tegenkomen, zorg dan dat je rechtop komt te drijven/staan. De haai zal je dan niet associëren met een niet te versmaden vis. 
  • Dat er krabbensoorten zijn met een zacht schild die zich verstoppen onder giftige zeeanemonen of zee-egels om zich te beschermen?

Dit, en veel meer, kregen wij tijdens het diner te horen.

met oa VILTWIER

We gingen naar huis met een goed gevulde goodie bag, met dingen om te proeven en om te lezen. Leuk!

ZONDAG
Op de laatste dag van het evenement waren diverse bedrijven aanwezig om meer over de producten of organisatie te vertellen. Bezoekers konden een zeewiertentoonstelling bekijken, met bezielende uitleg van WildWier, zeewier proeven en kopen bij Wereld van Zeewier en The Dutch Weed Burger, informatie over gezonde, klimaatneutrale voeding bij Rineke Dijkinga - Weten over heerlijk eten en topsportster Janneke van der Meulen, en voorlichting over diverse onderwerpen bij SaveoursharksSea Shepherd NederlandStichting Vissenbescherming, etc etc. Te veel om op te noemen, kijk dus vooral ook even op de deelnemers pagina.

CONCLUSIE 
Het was een perfect georganiseerd evenement met leuke deelnemers en bezoekers. Een uitmuntende manier om aandacht te besteden aan de toekomst van onze zeeën (en dús de toekomst van onze planeet). Enne, Dos Winkel, leuke manier om zo bij je verjaardag stil te mogen staan.

TERUG!