Soep met zeewier
Laminaria wortel gerecht
StF2017 Voorgerecht met priemwier.jpg
StF2017 hoofdgerecht met viltwier.jpg
IMG_20180105_111855.jpg
« »

Waarom grondstoffen van de andere kant van de wereld halen

Nieuws
02 JUL 2017
als het ook in de eigen omgeving te vinden is?

Zo is ook de markt voor zeewier consumptie zo'n 7 jaar geleden begonnen: waarom zeewier uit het Verre Oosten importeren terwijl er in Europa fantastisch mooie wieren beschikbaar zijn?! Toen nog geen Nederlands wier, maar dat werd natuurlijk de volgende stap.

In De Marne zetten ze nu een vergelijkbare stap. Alleen wordt zeewier op een andere manier ingezet. Schrijft Eileen Blackmore van House of Design

"Je kan naar de Ikea gaan om daar nieuwe dingen te kopen, maar je kan ook met de grondstoffen die we hier hebben eigen spullen maken.’’

Belangrijk, zegt ze. Niet alleen voor het behoud van onze planeet, maar ook om jongeren die in het gebied willen blijven wonen een toekomst te bieden. In De Marne is veel kennis, talent en materiaal aanwezig. We hoeven volgens Blackmore helemaal niet op zo’n grote schaal te importeren. Grondstoffen kunnen we hier zelf verbouwen. Materialen en producten zelf maken. Een lokale economie. Door die omslag kunnen ook jongeren in de regio blijven wonen en werken met materialen waarmee huizen, bedrijven en scholen worden gebouwd. Bijkomend voordeel: alles kan worden hergebruikt of de grond in.

Lees meer op Het Dagblad van het Noorden.

Voor diegenen die, net als schrijfster van dit stukje, niet precies weten waar De Marne ligt: De Marne is een gemeente in het noordwesten van de provincie Groningen. Aantal inwoners (2009): 10.544. De gemeente De Marne is in 1990 ontstaan na een gemeentelijke herindeling van de gemeenten Leens, Eenrum, Ulrum en Kloosterburen. 

TERUG!