Soep met zeewier
Laminaria wortel gerecht
StF2017 Voorgerecht met priemwier.jpg
StF2017 hoofdgerecht met viltwier.jpg
IMG_20180105_111855.jpg
« »

Zeewierplatformsessie

Nieuws
13 JUN 2017
Zeewierplatformsessie
8 juni jl was er weer een bijeenkomst van het Zeewierplatform. Dit keer werd er gekeken naar hoe we de veiligheid en kwaliteit van NL zeewier kunnen borgen. 

De eerste spreker was Siebren van Tuinen van het RIKILT, onderdeel van Wageningen University & Research dat onafhankelijk onderzoek doet naar de veiligheid en betrouwbaarheid van voedsel. Het was heel interesant om te horen wat daar allemaal bij komt kijken, vooral bij een nieuw voedingsmiddel als zeewier: waar liggen de prioriteiten, wat zijn de belangrijkste contaminanten als we het over zeewier hebben?
Er zal in eerste instantie gekeken worden naar de zware metalen, jodium en natuurlijke toxinen. Arseen is in bepaalde wieren in hogere concentraties aanwezig. Vaak wordt de totale hoeveelheid arseen gemeten, maar het is het anorganische deel dat het grootste risico veroorzaakt. En hoe zit het met de (hoge) hoeveelheid jodium? Is dat nog een risico factor als veel van het jodium met het week-/kookwater wordt weg gegooid? Fluctueert het niveau van deze stoffen in zeewier en zo ja, hoe? En hoe kunnen we dit in de normering verwerken zodat de voedselveiligheid gewaarborgd wordt? Waar gaan we zeewier indelen? Als groente? Als supplement? Moet er een nieuwe groep gemaakt worden? Al deze aspecten (en meer) zijn belangrijk om al in een pril stadium van een zich ontwikkelende voedingscategorie te bepalen. 

Vervolgens vertelde Thomas Plakké van Nutrition Consultants Cooperative  over de veiligheid en kwaliteit van NL wier als voedsel. Er zijn inmiddels zo'n 15 zeewierprojecten in NL. Zeewier is, na oogsten, kwetsbaar en bederfelijk. Het moet dus zsm verwerkt worden. Dat kan bijvoorbeeld door het wier te drogen (traditioneel in de zon, of industrieel), maar zeewier wordt ook wel ingelegd in zout, of ingevroren. Het beste kan dit zsm gebeuren, dichtbij de plaats waar wier geoogst wordt.
Nederland staat natuurlijk aan het begin van het zeewieravontuur. Wij hebben nog geen ervaring kunnen opbouwen met zeewier maar internationaal gezien zijn er gelukkig weinig incidenten bekend waar zeewier een probleem vormde voor de voedselveiligheid. Ook nu worden mn de gehaltes arseen en jodium genoemd om nauwlettend in de gaten te houden. En omdat er in andere (Europese)  landen soms al standaarden zijn voor zeewier zou het goed zijn buiten onze landsgrenzen te kijken bij de ontwikkeling van nieuwe normeringen en standaarden. 

Natuurlijk heeft ook de Noordzeeboerderij een update gegeven van de stand van zaken van de test locatie voor de kust van Scheveningen. En mochten we een sample meenemen van het suikerwier dat aldaar geogst is. Daarover later meer. 

Volgende zeewier evenementen?
  • Op 19 en 20 juni vindt in IJmuiden de eerste workshop van SOMOS plaats; SOMOS staat voor Safe production Of Marine plants and use of Ocean Space. 
  • Op 6 en 7 november vindt in Den Haag Seagriculture plaats
  • En de volgende bijeenkomst van het Zeewierplatform wordt een gezamenlijke sessie met onze Vlaamse partners die eenzelfde leerpraject ondergaan als wij hier in Nederland. 
Stichting Noordzeeboerderij wederom bedankt voor de goede organisatie, en tot de volgende bijeenkomst!TERUG!