Zeewier in de Oosterschelde
CIMG2572.JPG
Laminaria wortel gerecht
Betonblokken langs de Oosterschelde begroeid met zeewier
CIMG2552.JPG
Frisse smakelijke Kelp (zeewier) noodle salade
KelpNoodle 6e.jpg
StF2017 Voorgerecht met priemwier.jpg
StF2017 hoofdgerecht met viltwier.jpg
Seagri 2021.PNG
« »

Zout. Brood. Jodium.

Nieuws
06 DEC 2016
Zout. Brood. Jodium.

Zout. Brood. Jodium. En Sinterklaas. 
Allemaal nauw verbonden met elkaar. Met brood als verbindende factor.

Want:
Brood bevat zout. Soms zelfs teveel zout. Maar brood is wel onze belangrijkste bron van jodium. Daarnaast propageren diverse diëten een lagere inname van koolhydraten waardoor er steeds minder brood wordt gegeten. En je dus minder zout, maar ook minder jodium binnen krijgt. Hoe Sinterklaas in dit rijtje past? Daar moet je even voor verder lezen.

Laten we met zout beginnen. Gister, terwijl we allemaal van pepernoten en chocolade letter genoten, werd in de pers geschreven over het zout gehalte in brood. Dat ligt namelijk bij een aantal ambachtelijke bakkers nog te hoog. Brood is goed voor maar liefst een kwart van onze zoutinname. Mede daarom is het belangrijk dat het zoutgehalte moet worden terug gebracht tot een maximum van 1,8%. Dit is in 2013 afgesproken binnen de bakkerij branche.

Kijken we even naar jodium. Jodium is een spoorelement dat uitermate belangrijk is voor onze schildklierhormonen. We krijgen dit voornamelijk binnen via gejodeerd zout in ... BROOD. Maar wat is een rijke bron van jodium? Wat heeft wel een zilte smaak maar bevat minder natrium/zout? Juist, zeewier.

Dus wat doe je dan als bakker met deze uitdagingen? Je vervangt een gedeelte van het zout in je brood door zeewier. 
Twee vliegen, 
één klap: 
minder natrium maar wel jodium. Dus heeft bakkerij Lekker Brood in Den Haag een aantal wakame zeewierbroden ontwikkeld. Als brood, streng, stokbrood of bolletje verkrijgbaar. Een brood versie met "meer smaak en minder zout". Er wordt in deze broden slechts 0,6% zout gebruikt. En toch  is het brood erg lekker.

Brood, jodium en zout hebben we nu gehad. En Sinterklaas dan? De goede man is inmiddels het land weer uit. LekkerBrood heeft besloten zijn taak tijdelijk over te nemen en geeft jullie, zeewierminnende mensen, allemaal het volgende kadootje:

Bij aankoop van 'n brood met zeewier, 
een 2e brood, uit dezelfde familie,
GRATIS
Helemaal voor niets!!!

Het enige wat je hoeft te doen is dit bericht laten zien als je bij LekkerBrood bent.
Op je gsm,
of een uitdraai mag natuurlijk ook. 


De winkel van LekkerBrood ligt vlak bij het centraal station in de hofstad, dus ook als je met de trein bent kun je heel makkelijk van deze aanbieding gebruik maken. De actie is de hele week na Sinterklaas geldig. Dus: óp naar Den Haag en eet smakelijk. En Lekker Brood bedankt voor dit leuke aanbod.

http://www.lekkerbrood.nl/

https://www.consumentenbond.nl/…/ng20161210-test-zout-in-br…

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/jodium.aspx
 

 

TERUG!