Zeewier in de Oosterschelde
CIMG2572.JPG
Onderwater wier
Betonblokken langs de Oosterschelde begroeid met zeewier
CIMG2552.JPG
Frisse smakelijke Kelp (zeewier) noodle salade
KelpNoodle 6e.jpg
StF2017 Voorgerecht met priemwier.jpg
StF2017 hoofdgerecht met viltwier.jpg
« »
Maaltijd uit zee

Mosselen

Vis en schelpdieren
28 JAN 2016
Mosselen
Diverse opties
 
De kunst van het perfect mosselen koken is de korte kooktijd. Door de mosselen te lang te koken veranderen ze van een delicatesse in kleine gummi balletjes. Laat mosselen daarom ook niet meekoken in een gerecht maar voeg ze pas op het laatst van de bereiding toe.
 
Hieronder recepten met zeewier en mosselen:
 

Mosselen met tapenade van zeewier

Ingrediënten voor 4 personen (voorgerecht):
  • 2 kg verse mosselen
  • ½ witte wijn
  • 1 eetlepel verse tapenade van zeewier of 15 gr vers zeewier
  • 2 teentjes knoflook
  • zout en peper
  • 1 eetlepel meel
  • 15 gr boter
Bereidingswijze:
  • De mosselen onder koude water spoelen, het vers zeewier goed laten weken of spoelen (als er een verse tapenade van zeewier is), het zeewier in heel kleine stukjes snijden en door elkaar mengen.
  • De knoflook fijn snijden (het liefst blenderen, op die manier gaat de knooflook goed inde mosselen intrekken), pan insmeren met boter, zodra de boter mooie bruin is geworden, de knooflook, het meel en de wijn toevoegen (geleidelijk) en roeren totdat een gebonden saus ontstaat. Pas op de saus moet niet te dik zijn. Mocht het toch dik zijn, dan kunt u meer wijn toevoegen. GEEN WATER.
  • Alles goed mengen, deksel op de pan, af en toe goed roeren met een pollepel.
  • De mosselen zijn binnen tien minuten gaar.
  • Op smaak brengen met wat peper en zout.
Heerlijk met frites maar toch gezonder met een (Bretonse salade)
 
 

Mosselen met zeewier 

Ingrediënten voor 4 personen:
  • 2 kg verse mosselen
  • wat water
  • 1 eetlepel verse tapenade van zeewier of 15 gr vers zeewier
  • 2 teentjes knoflook
  • zout en peper
  • 1 eetlepel meel
  • 15 gram boter
     
Bereiding:
De mosselen onder koud water spoelen. Het verse zeewier goed laten weken of spoelen (als er een verse tapenade van zeewier is),
het zeewier in heel kleine stukjes snijden en door elkaar mengen.
De knooflook fijn snijden (het liefst blenderen, op die manier trekt de smaak goed in de mosselen in), een pan insmeren met boter, en zodra de boter mooi bruin is geworden, de knoflook, geleidelijk meel en wijn toevoegen. Blijven roeren totdat een gebonden saus ontstaat. De saus moet niet te dik zijn. Mocht het toch dik zijn, dan kun je meer water toevoegen.
Alles goed mengen, deksel op de pan, af en toe goed roeren met een houtlepel.
De mosselen zijn binnen tien minuten gaar.
Op smaak brengen met wat peper en zout.
 
Bron: Het Mentale Dieetplan
 

En nog een variant:

Mosselen met kerstomaatjes, chorizo, knoflook en zeesla

Ingrediënten voor 4 personen:
  • 1 kg mosselen
  • 250 g kerstomaatjes
  • 100 g milde chorizo
  • 1 teentje knoflook
  • 30 g boter
  • 30 ml olijfolie
  • 15 ml citroensap
  • 1 volle eetlepel geraspte citroenschil
  • 100 ml witte wijn
  • stukjes zeesla
     

Bereiding:

Snij de kerstomaatjes doormidden. Snij de chorizo in fijne reepjes. Verwijder het schilletje van het knoflook en druk het teentje knoflook plat.
Verwarm de olie met de boter in een pannetje. Voeg knoflook en chorizo toe.
Bak gedurende 2 minuten op een middelhoog vuur.
Voeg de kerstomaten toen en bak nog een minuutje.
Voeg de mosselen toe, het sap en de schil van de citroen, de  zeesla en de witte wijn.
Kook gedurende 5 minuten.
Open de pan en controleer - door om te schudden - of alle schelpen open zijn:
- zo ja - dan zijn de mosselen klaar
- zo nee - laat ze dan nog even kort verder koken tot alle schelpen open zijn.
 
Serveer in kommen.
TERUG!