Zeewier in de Oosterschelde
CIMG2572.JPG
Onderwater wier
Betonblokken langs de Oosterschelde begroeid met zeewier
CIMG2552.JPG
Frisse smakelijke Kelp (zeewier) noodle salade
KelpNoodle 6e.jpg
StF2017 Voorgerecht met priemwier.jpg
StF2017 hoofdgerecht met viltwier.jpg
« »
Maaltijd uit zee

Salade met kokkels

Vis en schelpdieren
02 FEB 2016
Salade met kokkels

Kokkel, ook wel hartschelp genoemd, komt in de kustwateren van de Noodzee en Waddenzee voor. Het is een van de best smakende schelpdieren ter wereld. De Kokkel leeft in ondiep water (≤ 20 meter) op de zeebodem, zo'n 5 cm diep in het zand.

Kokkels filteren plankton uit het water om aan hun voedsel te komen. Per uur kan een kokkel wel een halve liter water filteren. Er zitten zoveel kokkels in de wadbodem, dat ze in een paar weken al het water in de Waddenzee kunnen filteren.

Bron: Ecomare 

Salade met kokkels à la dulse

Ingrediënten voor 4 personen:
  • 1 kg kokkels
  • 4 theelepels dulse in vlokken
  • 1 krop eikenbladsla of veldsla
  • 2 sjalotjes
  • 2 eetlepels mosterd (pittig of mild, of van Zilte Oogst)
  • een half wijn glas (5 cl) witte wijn
  • 3 eetlepels olie
  • 1 eetlepel appelazijn 

Bereiding

  • Spoel de kokkels goed af met zout water. Leg vervolgens de kokkels 2 uur in gezouten water en ververs het water halverwege.
  • Laat de kokkels uitlekken en doe ze in een pan met de witte wijn, een in stukjes gesneden sjalot en de dulse en kook 10 min. op een laag vuur.
  • Verwijder de schalen van de kokkels, en bestrooi ze met 2 lepels fijngesneden dulse (of de helft van de verse gezouten dulse, in stukjes van 2-3 cm gesneden), giet af (vocht bewaren) en zet koel weg.
  • Meng de olie, azijn, mosterd, fijngesneden sjalot, 3 eetlepels kookvocht en 2 lepels gesnipperde dulse (of de andere helft van de verse dulse), voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Serveren: leg wat slabladeren op een bord, en voeg kokkels en saus toe.

Genieten maar!

TERUG!