Wier
CIMG2552.JPG
KelpNoodle 6e.jpg
« »
Diverse zeewiergerechten

Crisps / chips

Diversen
02 FEB 2016
Crisps / chips
Wat betreft een krokante chips-versie van zeewier zijn er verschillende mogelijkheden. Hieronder vindt u een paar recepten om zelf zeewier chips te maken.
   In buitenlandse Aziatische restaurants wordt vaak crispy "seaweed" geserveerd; dit wordt van paksoi gemaakt. Meer informatie hierover vindt u onderaan deze pagina.

 

Zeewierchips:


Ingrediënten:
  • zeesla
  • soya saus (zoute variant!)
  • water
  • bloem
Bereiding:
  • Maak de zeesla schoon
  • Meng soya saus (2/3) en water (1/3)
  • Doop de zeesla in de saus en vervolgens in de bloem
  • Frituur even tot ze knapperig zijn
Met dank aan: Hortimare
 


Een ander recept voor Zeewier Crisps:


Ingrediënten:
  • 100 g  verse Zee-eik
  • 1 eetlepel Japanse soyasaus (Shoyu)
  • 1 theelepel appeldiksap 
  • ½  theelepel geplet korianderzaad
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 à 3 eetlep. sesamzaad 
  • Snufje Japanse yuzu of cayennepeper
Oven voorverwarmen op 170°C.
Bereiding:
  • Was de zee-eik.
  • Breng ondertussen een pan met water aan de kook en kook 15 min.
  • Giet bijna alle water af ( ½ à1 dl. overhouden)
  • Voeg de sojasaus en appeldiksap toe en verwarm tot het mengsel is ingedikt.
  • Meng de olijfolie er door
  • Voeg het sesamzaad toe
  • Doop het wier in de saus en schik het op een (met bakpapier bedekt) bakblik.
  • Rooster het 10 min. in de oven op 170°, daarna nog 10 min. op 150°. Het wier moet knapperig worden maar niet verbranden. Het sesamzaad moet licht van kleur blijven
  • Bestrooi met een beetje yuzu of cayennepeper

 Met dank aan Kookboerderij Krommenhoeke  

 

Eenvoudig en lekker. Met nori vellen:

 
Ingrediënten:
  • 6 vellen nori
  • ¼ kopje raapzaadolie
  • ¼ kopje bruine rijst siroop
  • (zee)zout
  • Snufje (cayenne) peper
  • 1 ½ kopje witte sesamzaadjes

Bereiding:
  • Verwarm de oven op 180°
  • Bedek een bakblik met bakpapier en leg de velletjes nori naast elkaar erop.
  • Meng olie, rijststroop, zout en peper met een garde.
  • Bestrijk de bovenkant van de nori met het mengsel (gebruik een bakkwastje).
  • Strooi de helft van de sesamzaadjes erover en een beetje zout.
  • Rooster 5-7 minuten in de oven tot het sesamzaad verkleurt en haal uit de oven.
  • Klop het olie mengsel weer goed door elkaar.
  • Als de nori koud genoeg is om te pakken, draai de velletjes dan om en herhaal bovenstaande handeling: bestrijken met olie, en bestrooien met sesamzaad en zout. Weer 5-7 min in de oven.
  • Laat volledig afkoelen.
  • Breek de vellen in grote stukken en bewaar in een luchtdichte doos; als er vocht bij komt wordt de nori slap. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren, rooster het nogmaals bij 90° tot het weer knapperig is. .
De geroosterde nori velletjes zijn ook kant en klaar te koop van het merk Sea Crunchy in de smaken olijfolie, groene thee, wasabi en teriyaki.   
 Sea Crunchy nori snacks
 
 

Kant-en-klare zeewierchips


Er is ook een kant-en-klare zeewierchip-versie verkrijgbaar:

Chips uit Zee

met 20 % zeewier.
Chips met 20% zeewier. Lekker.
 
Deze chips zijn oa verkrijgbaar bij de Zeewierwinkel.
 
 

Crispy 'Seaweed'


In Aziatische restaurants in het buitenland wordt vaak een bijgerecht geserveerd dat bekend staat als crispy seaweed. Deze naamgeving is misleidend omdat er gebruik wordt gemaakt van paksoi, niet van zeewier.
Omdat crispy 'seaweed' wel erg lekker is, hieronder een suggestie voor dit lekkere bijgerecht: 

 crispy 'seaweed'

U kunt natuurlijk zelf experimenteren met het toevoegen van zaadjes (pijnboompitten, sesamzaadjes, amandelen, etc.) en smaakmakers (zout, suiker, etc.).
TERUG!