Zeewier in de Oosterschelde
CIMG2572.JPG
Betonblokken langs de Oosterschelde begroeid met zeewier
CIMG2552.JPG
Frisse smakelijke Kelp (zeewier) noodle salade
KelpNoodle 6e.jpg
StF2017 hoofdgerecht met viltwier.jpg
Iedereen - elke dag - wat zeewier!
allemaal.png
« »
100+ manieren om ZEEWIER te eten

Wakame salade

Groente
01 FEB 2016
Wakame salade
Meerdere opties
 
Wakame
salade... populair bij vele mensen. En zelfs kant-en-klaar verkrijgbaar in een gewone supermarkt. Maar kun je dit ook zelf maken?
 De wakame salade zoals wij die kennen is gemaakt van de 'stengel' van het zeewier wakame. Deze wordt in dunne reepjes gesneden en vervolgens op smaak gebracht met bijv. sesamolie, sojasaus, chilipeper, sesamzaadjes. Het wier van de stengel is knapperig en heeft een lekkere 'beet'.

Technisch gesproken heeft zeewier overigens geen stengel of blad. Maar dat is voor een recept niet echt van belang.
 
Van de 'bladeren' van de wakame kun je ook een salade maken. Anders dan de wakame salade die in de Oosterse restaurants geserveerd wordt, maar even lekker. Ook hier kun je naar smaak sesamolie, sojasaus, chili en/of sesamzaadjes toevoegen om die lekkere smaak te krijgen. Het voordeel is dat (gedroogde) bladeren te koop zijn in vele (web)winkels en je dus makkelijk zelf aan de slag kunt gaan:
 

Wakame salade met groene paprika en rode peper

Ingrediënten:
  • 3 lente uitjes;
  • 1 el (3 gram) gedroogde wakame (undaria); 
  • ¼  rode peper (zonder zaadlijst);
  • ½  groene paprika;
Dressing:  
  • 3 el (olijf)olie;
  • 1 el  balsamico azijn;
  • 1 el  mirin;
  • 1 ½ el  tamari;
  • paar druppels citroensap;
  • peper en zout naar smaak.

Garnering:  

  • 1 el  geroosterde sesamzaadjes.

Bereiding: 
  • Snijd de lente-uitjes in dunne schuine repen;   Week de wakame 20 minuten in warm water.   Verwijder de zaadlijst uit de paprika en rode peper  en snijd de paprika deze in smalle repen en de peper in zeer fijne blokjes. Giet de wakamé door een zeef en snijd het in smalle stroken.
  • Breng in een pan water met  ½ tl zeezout aan de kook en blancheer de paprika hierin 3 minuten. Spoel af onder koud water en laat uitlekken.  
  • Meng in een kom de gesneden uitjes, groene paprika en peper voorzichtig door elkaar.
  • Maak de dressing en roer hier de wakamé doorheen. Schep nu de dressing door de salade.
  • Laat minstens twee uur staan in de koelkast om de smaken te laten doortrekken. 
  • Proef de salade voor het opdienen en maak op smaak  met wat peper en zeezout.
  • Strooi geroosterde sesamzaad over de salade en serveer de salade
Opmerking:  
Deze salade heeft tijd nodig om goed op smaak te komen.  Twee uur in de koelkast is noodzakelijk voor het eindresultaat.   
 
Klik
voor een video op YouTube hoe u de salade maakt.  Heel eenvoudig. 

Een zeewiersalade kan ook goed gecombineerd worden met avocado, wortel (geraspt), citroensap, mayonaise en rivierkreeftjes.
Serveren? Op een bedje van gewone (ijsberg)sla. 


Wakame salade  - een andere mogelijkheid:

Bijgerecht voor 4 personen

  • 250 ml gedroogde Franse wakame
  • 2½ eetlepel rijstazijn
  • 2 eetlepels soja saus
  • 2 eetlepels raapolie
  • 1 eetlepel sesam olie
  • 1 eetlepel suiker 
  • snufje zout
  • 1 theelepel geschilde en geraspte gember
  • 1 klein radijsje, zo dun mogelijk gesneden
  • 2 eetlepels geroosterde sesamzaadjes (naar wens)
Week de wakame in water. Als het zacht is geworden (na 5-10 minuten) afgieten. Gooi het weekwater niet weg maar gebruik het  om groenten in te koken, soep van te maken, of geef de planten er water mee. Snij de wakamé in stukjes van ongeveer een centimeter.
Klop de azijn, soja saus, olie en suiker met een mixer. Op deze manier krijg je een mooie volle dressing. Je kunt ook een vork of een garde gebruiken maar dan is de dressing dunner. Voor de smaak maakt het niet uit. Voeg naar smaak zout toe en de geraspte gember.

Meng de wakame met de dressing en garneer met radijs. Laat goed koud worden in de koelkast en bestrooi de salade vlak voor het opdienen met de sesamzaadjes.