Zeewier in de Oosterschelde
CIMG2572.JPG
Onderwater wier
Betonblokken langs de Oosterschelde begroeid met zeewier
CIMG2552.JPG
Frisse smakelijke Kelp (zeewier) noodle salade
KelpNoodle 6e.jpg
StF2017 Voorgerecht met priemwier.jpg
StF2017 hoofdgerecht met viltwier.jpg
« »
www.receptenmetzeewier.nl voor suggesties

Tapenades en spreads

Diversen
28 JAN 2016
Tapenades en spreads
Smeersels met zeewier
     
Suggesties voor tapenades en spreads.
Lekker op toastjes of (stok)brood, door pasta of bijvoorbeeld op vis.
 

Dipsausje


Ingredienten:
  • 1 kopje gedroogde zeewiervlokken
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel sake / (rijst)azijn
  • (zee)zout naar smaak
Bereiding:
  • Wel het zeewier in ruim water. Giet af en bewaar het weekwater.
  • Pureer alle ingrediënten (incl. een paar lepels weekwater) tot een gladde massa.
  • Breng op smaak met zout.
Tip 1: Het overgebleven weekwater kun toevoegen aan soep of als kookvocht gebruiken bij groenten. Of bij de plantjes gooien.
Tip 2: Als je een ander wier gebruikt krijg je weer een heel andere smaak.
 

Geitenkaas met zeespaghetti


Ingrediënten:
  • 200 gram jong belegen geitenkaas, geraspt; 
  • 250 gram zeespaghetti (uitgelekt, BIO); 
  • 100 ml (zeewier)mayonaise.                                                                        
Bereiding: 
  • Kook de zeespaghetti 3 minuten in een pan met een beetje water. Giet het vocht af  (maar gooi het kookvocht niet weg!!). Laat goed afkoelen  anders smelt straks de kaas en dat willen we niet.
  • Snijd de zeespaghetti in stukjes van 4 – 5 cm. Meng de zeespaghetti en de mayonaise door elkaar en meng beetje bij beetje de geraspte kaas erbij  tot een smeuïg geheel is verkregen.
Opmerking: 
Hoewel ikzelf niet zo graag recepten met kaas publiceer, blijkt dit recept iedere keer toch een succesnummer te zijn bij feestjes en partijen. Heerlijk om een toastje mee te besmeren.   
 
Grotere hoeveelheden:
de geitenkaasspread met zeewierspaghetti:  250 gram geraspte kaas + 400 gram uitgelekte zeespaghetti +  170 gram mayonaise  geeft  820 gram kaasspread.    De kaas moet je mengen door de gesneden zeespaghetti die al met de mayo is gemengd.  Kleine beetjes kaas tegelijk toevoegen anders mengt het niet  goed en klontert de kaas bij elkaar.     
 
 

Dulse-tahin spread  met peterselie

Ingrediënten: 

  • 3 eetlepels ongezouten tahin (Terrasana of Horizon); 
  • 1 eetlepel witte rijstmiso (van Clearspring); 
  • 4 eetlepels kombu thee
  • 1 eetlepel gedroogde dulsevlokken (BIO).                                                                                                                                     
Bereiding: 
  • Meng de miso door de tahin en roer voorzichtig door elkaar. De massa gaat dikker (!) worden.
  • Voeg scheutje voor scheutje de kombu thee toe en blijf roeren tot je de gewenste dikte hebt gekregen.
  • Roer tenslotte de dulsevlokken door de spread en laat minstens een uur rusten om op smaak te komen.   
 
Toelichting: 
Pure notenpasta of pindakaas is zware kost voor het lichaam om te verteren. Door de notenpasta te mengen met witte rijstmiso (een sojabonen-rijst ferment) en kombuthee wordt dit broodbeleg veel toegankelijker voor het lichaam en daarmee makkelijker te verteren en beter opneembaar. Sesamzaad vormt de basis van tahin en bevat het meeste calcium van alle zaden.  Door de toevoeging van dulse (een zeewier met een nootachtige smaak)  krijgt de spread extra vitamines (o.a. vit.A)  en mineralen, goed voor sterke botten.     
 
  

Wakamé-olijven Tapenade


Ingrediënten: 
  • 700 gram knolselderij in blokjes; 
  • 300 gram ongezouten ontpitte zwarte olijven; 
  • 1½  theelepel tijm;
  • 1½  eetlepel wakamé  in een kop weken; 
  • 2 teentjes knoflook; 
  • 2 eetlepels kappertjes; 
  • beetje citroensap; 
  • scheutje (soja)room; 
  • peper en zeezout naar smaak. 
Bereiding: 
  • Kook de knolselderij in 20 minuten gaar met een snufje zeezout  en de tijm. Giet af en maak een puree met een scheutje (soja)room  (m.b.v. een staafmixer).
  • Kook de  geweekte wakamé 5 minuten in een weinig water. Giet af en snijd ze  in smalle strookjes. Breng op smaak met citroensap, peper en zeezout.  
  • Snijd de olijven in stukjes, de knoflooktenen zeer fijn, evenals de kappertjes.
  • Meng de olijven, knoflook en kappertjes door elkaar en zet alles een half uurtje weg zodat de smaken zich mengen.
  • Roer tenslotte de olijven door de puree. 
Deze tapenade is heerlijk op toastjes en als vulling van bijvoorbeeld tomaten. Ook lekker als saus bij pasta gerechten. 
 
 

Tapenade met knotswier

4 porties, 30 minuten, bijgerecht

Ingrediënten:
•    Paar handjes knotswier
•    1 theelepel gomasio (sesamzaad + zeezout)
•    2 theelepels tahin (sesampasta)
•    Citroensap
•    Tamari
•    Zeezout
•    Peper of verse rode peper
•    1 eetlepel (olijf) of sesamolie
•    Water
•    Peterselie

Bereidingswijze:
Was de knotswier enkele malen;
Snijd de dikke knotsen weg (kan ook ná het koken)
Breng een pan ruim water aan de kook;  kook de wier 10 à 15 minuten. Testen of het zacht is geworden, anders langer koken.
Spoel de zeewier koud en laat uitlekken.
Pureer het wier met de staafmixer zeer fijn.
Voeg gomasio, tahin en smaakstoffen toe; maak het smeuïg door het met water te verdunnen. Proeven
Zet het even koel weg om de smaakstoffen in te laten trekken.
Besmeer de toast en garneer het met peterselie.
Direct serveren. Variant: doe er een teentje knoflook door.
 
Serveren: met  toast / stokbrood
 

Zeewierpesto


voor 500 gram  (ca 50 toastjes)

Ingrediënten:   
  • 100 gram cashewnotenmeel 
  • 50 gram amandelnoten meel
  • 4 ½  potjes (à 90g) uitgelekte zeewiertartaar 
  • 1 knoflookteentje 
  • (cayenne) peper
  •  sap van ½ citroen 
  • 1 eetlepel witte rijstmiso

NB:  De zeewiertartaar is vrij nat  en voor beleg op toastjes is meer body nodig.  Het vocht kan uit de tartaar gedrukt worden  met een houten lepel in een kleine zeef.  Gebruik dit vocht voor de bereiding. 

Bereiding:  
  • Doe het  notenmeel  in een mengkom en voeg beetje bij beetje het uitleksap van  de zeewiertartaar toe. 
  • Roer zodat het meel het vocht opneemt. 
  • Voeg nu een voor een uitgelekte potjes zeewiertartaar toe. 
  • Voeg een eetlepel witte rijstmiso toe. 
  • Roer goed tot je een homogeen smeersel hebt gekregen. 
  • Voeg naar smaak zeezout,  peper,  citroensap  en knoflook toe.   
Presentatie: 
Versier de toastjes met  ½  cashewnoot en gekrulde peterselie toppen.  
 

Zeewier spread

Ingrediënten:
  • 4 eetlepels gemarineerd wier
  • 1 eetlepel cashewpasta
  • 100 g gare kikkererwten
  • ± 1 cm. rode peper (vers of gedroogd)
  • zeezout
  • 1 handje gehakte peterselie

Garnering en opdienen:

Bereiding:

  • maak gemarineerd wier (zie andere recept)
  • pureer het zeewier met een staafmixer
  • pureer de kikkererwten
  • hak een klein stukje peper zeer fijn en de peterselie hakken
  • voeg alle ingrediënten samen;verder op smaak brengen
  • was de sla en scheur ze in stukken, leg ze op de toast
  • smeer er pasta op en garneren met peterselie en stukjes paprika.


Lekkere dip op basis van mierikswortel en zeewier

Opmerking betreffende het zeewier: Wakame is het meest geschikte, en lekkerste, zeewier voor dit recept. Wakame is een bruinwier en bevat een grote verscheidenheid aan vitaminen en mineralen.Informatie over mierik vind je hier. Voor wie geen mierik lust of het niet heeft om toe te voegen: je kunt ook knoflook en azijn gebruiken.

Ingrediënten
  • Wakame
  • Water
  • Eetlepel appelazijn of citroensap *
  • Mierikswortel naar smaak. Of knoflook *
  • Zonnebloemolie

    * er is een zuur ingrediënt nodig om de smaakvervlakking van de mierik tegen te gaan.  Als je knoflook gebruikt is toevoeging van zuur minder belangrijk, maar het maakt de smaak van de dip wel àf. Natuurlijk speelt persoonlijke voorkeur ook een rol.

Werkwijze
  • Vermaal de gedroogde wakame tot poeder.
  • Giet er zoveel water op tot de wakame poeder net onder staat en laat dit 10 minuten wellen.
  • Voeg de geraspte mierikswortel appelazijn toe.
  • Voeg beetje bij beetje zonnebloemolie toe terwijl je met de staafmixer (of hogesnelheidsblender) de ingrediënten pureert en mixt tot een dikke gebonden crème.
  • Als je de crème te dik vindt, verdun dan eventueel met nog wat water.

Langhoudbare gedroogde wakame is oa te koop bij www.wereldvanzeewier.nl.

 
 

Tapenade van nori en dulse

 makkelijk zelf te bereiden en erg lekker op toast en door de pasta.
 
In de Happinez:
 
 
TERUG!