Zeewier in de Oosterschelde
CIMG2572.JPG
Onderwater wier
Betonblokken langs de Oosterschelde begroeid met zeewier
CIMG2552.JPG
Frisse smakelijke Kelp (zeewier) noodle salade
KelpNoodle 6e.jpg
StF2017 Voorgerecht met priemwier.jpg
StF2017 hoofdgerecht met viltwier.jpg
« »
www.receptenmetzeewier.nl voor suggesties

Bessen agar gelei

Diversen
28 JAN 2016
Bessen agar gelei
Tijd: 60 min (plus afkoelen/opstijven) 



Als je geen vers zeewier hebt, kun je natuurlijk ook gedroogd wier gebruiken en dat even weken. Of alleen vruchten in de gelei verwerken. Agar-agar is een roodwier en wordt ook wel omschreven als "vegetarische gelatine". 

Ingrediënten (6 personen):

  • 100g rode bessen
  • 4dl water
  • 1dl witte wijn
  • 2dl siroop (ahorn of agave)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • event. suiker
  • stukjes zeewier (hoorntjes- of bessenwier)
  • citroensap
Garnering: viooltjes, stukjes wier, muntblaadjes

Bereiding:

  • Was het zeewier zeer goed; zet de mooiste delen in water met citroensap tot gebruik.
  • Voeg water, wijn, vanillesuiker en siroop samen; roer hier de agar-agar doorheen. Laat dit 2 min. zachtjes koken; regelmatig roeren; laten afkoelen tot damp eraf is. Proeven en evt. suiker / citroensap toevoegen
  • Spoel kleine puddingvormpjes om.
  • Leg een mooi stukje zeewier onderin elk vormpje.
  • Schenk er een laagje gelei over; even iets laten opstijven.
  • Leg hierop de helft van de vruchten; schenk weer een laagje gelei erop. Daarna weer vruchten en zeewier; overgiet dit met de rest van de gelei.
  • Laat het geheel tot gebruik opstijven in de koelkast.
  • Stort de puddinkjes op bordjes, schenk er (vanille)saus bij (zie hieronder).
  • Garneren met viooltje, stukjes wier of munt.
Vanillesaus
 
Ingrediënten:
  • 3dl melk
  • 25g suiker
  • 4g maïzena (ongeveer 2 volle theelepels)
  • 1 eidooier
  • 3cm. vanillestokje
  • paar lepels ongeslagen room
  • (1 lepel vieux)

Bereiding:

  • Roer de eidooiers met suiker door elkaar. Voeg een paar lepels koude melk toe.
  • Roer de maïzena erdoor. Goed glad roeren.
  • Breng ondertussen de overige melk langzaam aan de kook met het opengesneden vanillestokje (10 min. trekken.).
  • Voeg alle warme melk bij het koude mengsel. Breng daarna alles al roerend aan de kook. Enkele seconden doorkoken. Laten afkoelen.
  • Voeg room en vieux toe tot de saus een goede schenkdikte heeft. Proeven en eventueel suiker, vieux of room toevoegen.
  • Serveer de saus bij de pudding of een ander nagerecht.
Bron: Kookboerderij Krommenhoeke
TERUG!