Zeewier in de Oosterschelde
CIMG2572.JPG
Betonblokken langs de Oosterschelde begroeid met zeewier
CIMG2552.JPG
Frisse smakelijke Kelp (zeewier) noodle salade
KelpNoodle 6e.jpg
StF2017 hoofdgerecht met viltwier.jpg
Iedereen - elke dag - wat zeewier!
allemaal.png
« »
100+ manieren om ZEEWIER te eten

Boter

Diversen
01 FEB 2016
Boter
Boter in combinatie met zeewier is een lekkere combinatie. Ook perfect bij de bbq. Of de gourmet tijdens het kerstdiner! U kunt eindeloos variëren met de ingrediënten, maar om u een beetje op weg te helpen hieronder een aantal suggesties.

Voor alle recepten geldt:
  • gebruik (room)boter op kamertemperatuur
  • zet de boter na het mengen met zeewier minstens drie uur in de koelkast om de smaak te laten ontwikkelen. 
  • haal het zo'n 15 minuten voor gebruik uit de koelkast
Zeewier is o.a verkrijgbaar via www.wereldvanzeewier.nl, vis-, natuurvoeding- en gezondheidswinkels, toko's en sommige supermarkten.

Zeewierboter - basisrecept
 
Ingrediënten:
Bereiding:
Meng de ingrediënten, doe de boter op een vel aluminiumfolie/vershoudfolie en geef deze de gewenste vorm (rol, rechthoek,...).
Plaats in de koelkast zodat u de boter later in plakjes kunt serveren. 
 
Dulse boter

Week de dulse enkele minuten in water. Giet af en knijp goed uit.
Snij het zeewier in kleinere stukjes en meng met de boter.
Voeg eventueel naar smaak (zee)zout toe.
Verdeel het over folie, maak er een rolletje van en laat opstijven in de koelkast. 

Lekker met zalm: leg voor het serveren een plakje boter op de (gegrilde) zalm. 

Zeewierboter met ui
  • roomboter
  • zeewier
  • uitje, zeer fijn gesneden
De zeewier even blancheren, koud spoelen en indien nodig fijnsnijden.
Roer de zeewier en ui door de roomboter.
 

Zeewierboter - met citroen en bieslook
 
Ingrediënten: 
  • 125 gram (biologische) roomboter ongezouten
  • 2 eetlepels gedroogde gemengde wieren, bijv. visserssalade van Marinoe   
  • rasp van ½ citroenschil
  • 1 eetlepel zeer fijngesneden bosui of bieslook
  • enkele druppels citroensap
  • peper en zout naar smaak
Bereiding: 
Meng kruiden, droge zeewiervlokken en  citroenrasp door de boter. Maak op smaak met citroensap, snufje zeezout en klein beetje vers gemalen (zwarte)  peper (uit de molen). Stort de boter in een vorm of draai er met behulp van keukenfolie een rolletje van.                

Deze boter is verrijkt met de mineralen (o.a. ijzer, calcium, mangaan, magnesium) van de zeewier en is lichter verteerbaar dan gewone boter door de toevoeging van citroen en de bieslook.            
Lekker bij versgebakken stokbrood of over de groente (b.v. broccoli of bloemkool) en in een saus.  

Recept: Minke Bontekoe

Hete zeewierboter
  • 30g zeesla en groefwier (of 2 andere wieren naar smaak)
  • 80g roomboter (kamertemperatuur)
  • 1 fijngehakte lenteui
  • ½ theelepel citroensap
  • 3 druppels Tabasco

Als u gedroogd zeewier gebruikt: eerst weken. Afgieten.
Zeewier in kleine stukjes snijden.
Vervolgens alle ingrediënten goed mengen.


Zeewierboter met garnaaltjes

  • 150g (room)boter (kamertemperatuur)
  • sap van 1 citroen
  • 100g garnaaltjes
  • 2 soeplepels kwark (of huttekäse)
  • zout en peper naar smaak
  • 60g zeewier
 Als u gedroogd zeewier gebruikt: eerst even weken. Afgieten.
Zeewier en garnalen in kleine stukjes snijden.
Alle ingrediënten mengen.
De boter kunt u op toast smeren en zo serveren. Of bij gekookte mosselen, als afwerking van een vissaus, of bij visgerechten (gepocheerde, gegrild, gebakken, ...)