Zeewier in de Oosterschelde
CIMG2572.JPG
Onderwater wier
Betonblokken langs de Oosterschelde begroeid met zeewier
CIMG2552.JPG
Frisse smakelijke Kelp (zeewier) noodle salade
KelpNoodle 6e.jpg
StF2017 Voorgerecht met priemwier.jpg
StF2017 hoofdgerecht met viltwier.jpg
« »

Zeewier dieet

Nieuws
19 DEC 2019
Zeewier dieet
Op North Ronaldsay, een van de Schotse Orkney eilanden, eten de schapen zeewier. En niets anders.

Op het afgelegen eiland, met nog maar 70 bewoners, is in 1831 een 13-mijl lange dijk langs de kust gebouwd om ervoor te zorgen dat de schapen op de rotsen langs het water bleven, en het overige vee een veilige plaats had binnen de dijk. Een van de gevolgen van de dijk was dat de schapen een dieet hadden van slecht zeewier; gras is slechts in de zomermaanden beschikbaar en zelfs dan niet in overvloed. De schapen hebben zich in de loop der jaren aangepast aan de voeding met een hoog gehalte aan mineralen en koper. 

Omdat de dieren op een eiland leven en er geen kruising met andere rassen heeft plaatsgevonden is het een uniek ras dat nu ook op de lijst met beschermde dierenrassen staat vermeld. Omdat de bewoners commercieel afhankelijk zijn van de schapen (wol en en vlees zijn erg gewild) is het instandhouden van de dijk erg belangrijk. Werd de dijk vroeger onderhouden door de plaatselijke bevolking, is het verval nu zo groot (en het aantal bewoners zo klein), dat er iemand is aangetrokken om ervoor te zorgen dat de dijk in stand blijft.

Als u geintrigeerd bent in het leven van de schapen op het eiland van bijna 7 km²: elk jaar wordt er een Sheep Festival georganiseerd waar u als vrijwilliger kunt meehelpen met het onderhoud aan de dijk. En kennis kunt maken met de zeewier-etende schapen. Dit jaar vindt het festival plaats van 27 juli - 7 augustus. En mócht u gaan, we horen er graag over!
TERUG!