Zeewier in de Oosterschelde
CIMG2572.JPG
Sea Crunchy hart Valentijnsdag.jpg
Betonblokken langs de Oosterschelde begroeid met zeewier
CIMG2552.JPG
« »

Mekabu

Nieuws
18 SEP 2018
Mekabu
Wakame is een van de bekendere zeewieren in Nederland. Dat komt ongetwijfeld door de opkomst van de Japanse "all you can eat" sushi restaurants waar de wakame/zeewier salade standaard op de kaart staat. Ook bij de meeste visboeren kun je de kant-en-klare salade kopen en bij onze grootgrutter kun je ook wakame salade kopen. En wakame hoort natuurlijk in miso soep. 

De wakame 'plant' bestaat, net als de landplanten, uit verschillende delen:
  1. De bladeren van de plant zijn knapperig. In Japan heet dit gewoon 'wakame'.
  2. De 'stengel' wordt in Japan Kuki wakame genoemd; het is wat harder. Van dit deel wordt de hierboven al genoemde wakame salade gemaakt.
  3. Het wortel gedeelte, tenslotte, heet mekabu
Mekabu is het bloeiende gedeelte dat zich vlak bij het aanhechtingsorgaan (de "wortel") van de plant bevindt. Het heeft een zilte, licht zoete smaak met een slijmerig oppervlak en wordt in Japan gezien als NEBA NEBA voedsel (ook rauwe eieren en okra vallen in deze groep). Laat je vooral niet afschrikken door de glibberige textuur; de smaak vergoedt veel en komt goed tot zijn recht in combinatie met citrussap (azijn) en soja saus. Of je kunt mekabu, net als andere zeewieren, in soep en salade gebruiken, of om noedels of rijst een extra smaak accent te geven.

Ook al komen wakame, kuki wakame en mekabu van dezelfde plant, de bereiding is iets anders. Mekabu wordt in Japan meestal eerst verwarmd en dan in reepjes gesneden. Door het zeewier te verwarmen krijgt het een glibberige textuur. De fijngesneden mekabu doet denken aan kleine stukjes zachte noedel. 

Niet alleen smaakt mekabu goed, het is ook een goede bron van de vitaminen A, C, E en vooral vitamine K. Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling en mogelijk ook voor de aanmaak van botten. Mekabu is ook een goede bron van folaat, een vorm van vitamine B11, dat een rol speelt bij celdeling. En mekabu bevat jodium, dat van essentieel belang is bij de aanmaak van schildklierhormonen. Het heeft weinig calorieën, veel antioxidanten en bevordert de spijsvertering door de aanwezige vezels. 

Ook naar Mekabu wordt onderzoek gedaan in de medische wereld. De eerste resultaten tonen dat een waterextract van mekabu apoptose kan stimuleren in borstkankercellen

In Nederland vind je (Japanse) mekabu bij natuurvoedingswinkels of via internet. Op de foto zie je mekabu dat afkomstig is van wakame uit de Oosterschelde; de oogst is nog niet genoeg om commercieel te leveren, maar dat laat vast niet lang op zich wachten. 

Wakame weetje

In het Ritsuryo-systeem , het Japanse rechtssysteem dat in de 8e eeuw op papier werd vastgelegd stond vermeld dat wakame (alsook nori en arame) kon worden gebruikt om belasting mee te betalen. De reden hiervoor was de hoge voedingswaarde van zeewier. 

 

 

TERUG!