Nieuws

Carrousel
Carrousel
Carrousel
Carrousel
« »

Nieuwe groente

Nieuws
25 OKT 2021
Nieuwe groente
Crithmum maritimum is een vaste plant uit de familie van de schermbloemen. In het Nederlands wordt het zeevenkel of zeekervel genoemd, omdat de smaak doet denken aan die van venkel. De botanische naam Crithmum komt van het Oudgriekse 'krithe', dat gerst betekent, vanwege de overeenkomst van de vrucht met een gerstekorrel. Zeevenkel is een zilte groente en groeit dus bóven de hoogwaterlijn. 

De natuurlijke habitat van zeevenkel is langs de Zwarte Zee, in het Middellandse Zeegebied, de Canarische Eilanden en langs de Europese kust van de Atlantische Oceaan. In Engeland groeit het ook op de krijtrotsen aan de zuidkust. De plukomstandigheden waren dusdanig gevaarlijk dat Charles DIckens er een verhaal over schreef ("The rock samphire picker's tale"). Sinds 1981 is wildpluk van zeevenkel in Engeland verboden. In Nederland staat het op de rode lijst van planten (zeer zeldzaam) en mag dus ook niet in het wild worden geplukt. 

Zeevenkel bloeit van juli tot oktober met geelgroene of witte bloempjes.

De zeevenkel van Salterra die nu in de Benelux verkrijgbaar is, komt uit Griekenland waar het biologisch geteeld wordt op zilte grond. Zeevenkel is een bron van mineralen (calcium, ijzer, kalium), rijk aan antioxidanten, vitamine C, vezels en meervoudig onverzadigde vetten (omega 3 en 6). Het is een fantastisch manier om extra smaak aan gerechten toe te voegen. Of om als garnering te gebruiken. Voor tips, klik HIER.

Meer info over de verkrijgbaarheid en het gebuik van zeevenkel, zie: www.zeevenkel.nl

M
eer achtergrond info over deze bijzondere plant vindt u op wikipedia

Gelijk uitproberen kan natuurlijk ook. Klik dan HIER om Salterra zeevenkel te bestellen. 

TERUG!