Nieuws

Carrousel
Carrousel
Carrousel
Carrousel
« »

Zee egels

Nieuws
04 FEB 2020
Zee egels
Zee-egels  eten graag zeewier. Wie niet?!!! Maar zij vinden het zo lekker en eten er zoveel van dat ze hele zeewierwouden verorberen. Waar vroeger weelderige zeewier groeide, vind je nu een kale oceaanbodem. Als het eten op is gaan de egels in een soort winterslaap en wachten op nieuwe groei. Om het vervolgens weer allemaal op te eten ... 

Het bedrijf Urchinomics (urchin=zee egel in het Engels) wil helpen onze planeet te redden. Hun motto:

HELP THE KELP

Zeewierwouden vormen een perfecte omgeving voor 'broeden en voeden' voor vis en andere dieren in de oceanen. De wouden verdwijnen echter snel, 4x zo snel zelfs als de regenwouden. Opwarming van het zeewater zorgt ervoor dat wieren geen stand houden. En daarnaast zijn er dus de zee egels die er gek op zijn. Slecht nieuws, want zeewier is goed voor de biodiversiteit en de opslag van CO2. 

Urchinomics heeft nu het plan opgevat om zeewierwouden de kans geven zich te herstellen door de zee-egels te verzamelen, ze naar elders te verplaatsen en te voeden met duurzaam geoogst zeewier. Hierdoor krijgen de kelpwouden de kans zich te herstellen (kelp groeit zo'n 50cm PER DAG!!!). Leuke bijkomstigheid: de kuit wordt vervolgens  verkocht aan chique sushirestaurants.  

De eerste zee-egelboerderij komt in Noorwegen, waar naar schatting 80 miljoen egels de kust teisteren. Het bedrijf, dat ook een vestiging in IJmuiden heeft, hoopt deze zomer te leveren aan sterrenrestaurants in Amsterdam, Brussel en Londen.

TERUG!