Nieuws

Carrousel
Carrousel
Carrousel
Carrousel
« »

Zout? Zilt?

Nieuws
10 AUG 2021
Zout? Zilt?
Yvette van Boven besteedt in haar programma
Koken met Van Boven
aandacht aan ZILTE GROENTEN.

Dat doet ze natuurlijk niet zomaar; er is een goede reden om aandacht te besteden aan het thema ZILT. De zeespiegel stijgt namelijk waardoor steeds meer land onder (zee)water komt te staan. En de groenten zoals wij die kennen houden niet van zout water. Maar we zouden geen Nederlanders zijn als we daar geen oplossing voor zouden zoeken én vinden. Met een heel scala aan nieuwe mogelijkheden en nieuwe smaken. 
Marc. Foods op Texel is een van de pioniers met zilte groenten. Zilte aardappelen, zilte asperges, zilte knoflook, zilte peterselie, zilte bietjes. En misschien wel het meest verwonderlijke: een zilte aardbei. Je kunt het zo gek niet verzinnen, Marc probeert het. 

Maar ... al dat zout? Is dat niet slecht voor ons? Er zit een belangrijk verschil tussen zout en zilt. Zilt is waar een plant(achtige) alle eigenschappen die in zeewater zitten heeft opgenomen. Dus ook alle mineralen die je in zeewater aantreft. Zout is daar een onderdeel van. Het (keuken)zout dat wij meestal in de keuken gebruiken is puur zout uit de zoutmijnen. 

Yvette gaat aan de slag met de zilte groenten. Ze maakt een Ierse aardappeltaart en een ziltzoute karamel taart. Voor de karamel taart mengt ze zoutvlokken met gedroogde zeesla. Leuk, want dan kun je natuurlijk zelf de zilt/zout verhouding bepalen. Maar mocht je het wat makkelijker willen doen, koop dan gewoon een potje kant-en-klaar zilt zout

Het is een leuk programma. Klik hier om het hele programma te zien, inclusief de zilte recepten van Van Boven (op de pagina ZILT als zoekterm opgeven)


TERUG!