Nieuws

Carrousel
Carrousel
Carrousel
Carrousel
« »

1. Bevlogen

Nieuws
05 OKT 2016
1. Bevlogen
"Bevlogen" en "circulaire economie"  waren de woorden die gisteren regelmatig genoemd werden tijdens de start activiteit van
Zeewier voor Scheveningen
de opstap naar zeewierteelt op de Noordzee, in het bijzonder bij de windmolen parken. 

Bevlogen

Deze term werd regelmatig gebruikt om de waardering voor de pioniers in Nederland Zeewierland te omschrijven. Nederland heeft natuurlijk heel veel water maar omdat wij zandkusten hebben komt hier van nature weinig zeewier voor; zeewier heeft immers een harde ondergrond nodig om zich aan het hechten. Door de Deltawerken is hier verandering in gekomen en ook artificiële harde 'ondergronden' (touw) kunnen in de Nederlandse wateren gebruikt worden, blijkt uit onderzoek van Universiteit Wageningen.

Wij kunnen dus ook  in Nederland zeewier gaan telen. 
Maar ...
dat gaat niet zomaar.

Daar heb je BEVLOGEN mensen voor nodig die hiermee aan de slag gaan. Pioniers. Gelukkig zijn die er, getuige ook de opkomst van diverse partijen bij de start van de test Zeewier voor Scheveningen. Er waren natuurlijk mensen van de Noordzeeboerderij die het project van deze bijzondere boerderij initiëren; maar ook gemeente Den Haag, de Rijksrederij, het Ministerie van Economische Zaken, Museon; allemaal aanwezig omdat ze het belang van zeewier voor een duurzame toekomst inzien. Ook in de haven van IJmuiden wordt gekeken naar hoe zeewier ingezet kan worden als innovatieve en duurzame oplossing om water-, lucht- en milieu vervuiling in zeehavens tegen te gaan. Stichting Zeewierboerderij IJmond is bevlogen met dít project bezig. 

De vraag die dan volgt is:

wat kun je met zeewier, als het eenmaal beschikbaar is?


Tijdens de startactiviteit konden de aanwezigen daar kennis van nemen. Natuurlijk kun je zeewier eten en er werden ook diverse producten geproefd. LekkerBrood liet zien hoe je zeewier in brood kunt verwerken, minder natrium, maar toch een lekker duurzaam en biologisch brood. Er waren hapjes, verzorgd door Menken van den Assem: zeewier loempiaatjes, zeewier boter, zeewier pesto, en natuurlijk de welbekende wakame salade. Allemaal manieren waarop je zeewier voor consumptie kunt verwerken. (Op deze site staan nog veel meer recepten, kijk ook daar eens voor inspiratie.) Of schaf het speciale zeewier kookboek Groente uit Zee aan waar in elk recept zeewier is verwerkt. De recepten zijn ontwikkeld door Lisette Kreijscher die, als echte zeewierpionierster, The Dutch Weed Burger ontwikkeld heeft. 

Circulaire economie

Waarom niet eten van een bord gemaakt van, je raadt het al, ZEEWIER! Seadish design werkt vanuit de cradle-to-cradle filosofie. Dus bijvoorbeeld borden van zeewier. Duurzaam en 100% natuurlijk. En we schreven er al eerder over: wol van algen. Deep Moda Vegan, relaxwear fashionbrand, is er al druk mee bezig. Slapen onder een dekbedovertrek van zeewier! Lijkt me fantastisch. Meubilair maken mbv een 3D printer en zeewier is ook iets waarnaar gekeken wordt. Designer of the Unusual onderzoekt de mogelijkheden nadat met funghi positieve resultaten waren behaald. 

De toekomst?

Behalve bovengenoemde voorbeelden zijn er nog veel meer mogelijkheden om zeewier toe te passen in een duurzame samenleving. Op onze site staat daar nog veel meer over. De toekomst ziet er in ieder geval wat betreft zeewier rooskleurig uit!

Zie ook onze FaceBook pagina. 

Met dank aan www.wereldvanzeewier.nl voor het sponsoren van St Zeewierwijzer waardoor onze stichting de kennis van zeewier als bron van voeding, verzorging en gezondheid kan blijven bevorderen. 
TERUG!