Zeekraal

Zeekraal (Salicornia = zoute kraaltje)
 
Voor meer informatie, zie Zeekraalwijzer


Zeekraal is een geslacht van zout verdragende vetplanten uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae). De eenjarige planten groeien in zoutmoerassen, op stranden en tussen mangroven. De soorten komen van nature voor in de Verenigde Staten en Europa. In Nederland groeit er nog maar weinig wilde zeekraal op de schorren omdat het getij is veranderd door de aanleg van de Oosterschelde werken. Zeekraal die in Nederland verkocht wordt is óf geteeld, óf afkomstig uit landen als Frankrijk, Israël of Mexico. Het is in Nederland de bekendste zeegroente. De planten zijn meestal minder dan 30 cm hoog. De bladeren zijn klein en schubachtig waardoor de plant bladloos kan lijken; het is een soort van mini cactusje maar zonder de stekels.
Veel soorten zijn groen, maar verkleuren rood in de herfst.
De tweeslachtige bloemen worden door de wind bestoven, en de vruchten bevatten een enkel zaadje.
Zeekraal kan tegen onderdompeling in zout water maar heeft zoetwater nodig om te kiemen.
Zeekraal wordt geogst van half mei tot en met september en is gekookt of rauw eetbaar. Na het koken lijkt ze qua kleur op zeewier. De smaak en structuur lijken op jonge spinaziestengels.
 
Voedingswaarde verse Zeekraal (rauw) per 100g.

Energie 45  Kcal vit.A -  mg natrium 870,0  mg
water 87,0  g vit.B1 -  mg kalium 50,0  mg
eiwit 3,1  g Vit.B2 -  mg calcium 150,0  mg
koolhydraten 9,1  g Vit.B6 0,0  mg fosfor 80,0  mg
suikers 0,6  g Vit.B11 -  μg ijzer 2,0  mg

  magnesium 110,0  mg
vet 0,7  g Vit.C 3,0  mg koper 0,3  mg
verzadigd 0,1  g Vit.D 0  μg zink 0,4  mg
enkelvoudig onverzadigd 0,1  g


jodium
zie hieronder
Meervoudig onverzadigd 0,2  gcholesterol 0,0  mg

vezels 0,5  g


 

Jodium:

Zeekraal is net als zeewier een natuurproduct. Voor beiden geldt dat de voedingswaarden kunnen fluctueren; dat kan afhankelijk zijn van het seizoen, van de plaats waar ze groeien en de algehele omstandigheden waaronder ze gegroeid zijn.

De meeste geteste zeekraal producten bevatten minder dan 0.05mg jodium per kg getest product (0,000005%) met een uitschieter naar 1.38mg/kg (0,000138%).

Een aantal producten is ook getest door het voedingscentrum. Daar is geen commentaar op terug gekomen betreffende het jodium gehalte. Het voedingscentrum is daar wel heel kritisch op. Het gehalte aan jodium in zeekraal is dus niet hoog.
 
carrousel.jpg
Iedereen4.jpg
Oosterschelde groep.JPG
zeewiermetman.jpg
zeewierenzon.jpg
wieropstrand.jpg
Wakamesalade.jpg
dos1a.jpg
zeewier 005.jpg