CIMG2572.JPG
Onderwater wier
Wier
Laminaria wortel gerecht
« »

Voedingswaarden CEVA

Onderstaande voedingswaarden zijn afkomstig van het CEVA, het Centre d'Etude et de Valorisation des Algues uit Frankrijk. Deze waarden kunnen variëren per kwaliteit, vindplaats en seizoen. De gegevens zijn gebaseerd op 100 gram gedroogd en onbewerkt zeewier. De voedingswaarden die niet zijn vermeld zijn óf verwaarloosbaar óf niet bekend.
 
Wij adviseren om de voedingswaarden als RICHTLIJN te gebruiken. Zoals wijngaarden in opeenvolgende jaren druiven produceren die heel anders zijn, zo verschillen ook de wieren:
  • De hoeveelheid eiwitten in wakame, gemeten door CEVA varieert van 8,6 tot 20,8 μg / 100g gedroogd wier; de RICHTLIJN voor het eiwit gehalte is vastgesteld op 14,4. Dergelijke fluctuaties vinden plaats bij alle wieren en alle nutriënten. 
  • Bruinwieren bevatten over het algemeen het meeste jodium; kombu is binnen deze groep de koploper. Mocht u besluiten om voorzichtig te zijn met de inname van jodium, maak dan SPAARZAAM gebruik van de bruinwieren, (en vooral kombu). Het jodium gehalte neemt overigens snel af bij blootstelling aan (vochtige) lucht of water. Voor meer informatie over jodium, klik hier.
 
ALARIA ESCULENTA - Ierse wakame / wakame atlantique / gevleugelde kelp
 
Energie: 114,9 kcal Natrium:  1900 mg Jodium**:  25 mg  
Eiwit: (Nx6.25): 12,4 g Magnesium: nd IJzer: nd  
Koolhydraten: 12,5 g Fosfor: 233 mg Mangaan: nd  
Voedingsvezels: 50 g Kalium: 2200 mg
Koper: nd
 
Vetten: 1,7 g
Calcium: nd
Zink: nd
 
 
 ASCOPHYLLUM NODOSUM - knotswier
 
Energie: 127 kcal Natrium:  2595 mg Jodium**:  69 mg Vit A (retinol): nd
Eiwit: (Nx6.25): 7,4 g Magnesium: 859 mg IJzer: 22 mg Vit B1 (thiamine): 0,28 mg
Koolhydraten: 18 g Fosfor: 100 mg Mangaan: 2,6 mg Vit B2 (riboflavinne): 0,66 mg
Voedingsvezels: 41,9 g Kalium: 2269 mg
Koper: 0,75 mg
Vit C: 153 mg 
Vetten: 2,8 g
waarvan onverzadigde vetzuren: 0,4 g
Calcium: 1738 mg
Zink: 6,5 mg
 
       
 
 CHONDRUS CRISPUS - Iers mos 
   
Energie: 184,9 kcal Natrium: 3780 mg Jodium**: 34,2 mg  
Eiwit: (Nx6.25): 15,7 g Magnesium: 1260 mg IJzer:19,3 mg  
Koolhydraten: 24,9 g Fosfor: geen data
Mangaan:1,2 mg
 
Voedingsvezels: 30,3 g Kalium: 2810 mg
Koper: 0,4 mg
 
Vetten: 2,5 g
waarvan onverzadigde vetzuren: 0,39 g
Calcium: 370 mg Zink: 7,7 mg  
 
 FUCUS VESICULOSUS + SERRATUS - blaaswier + gezaagde zee-eik
 
Energie: 100,9 kcal Natrium:  3970 mg Jodium**:  45,6 mg Vit A (retinol): nd
Eiwit: (Nx6.25): 7 g Magnesium: 880 mg IJzer: 13,7 mg Vit B1 (thiamine): nd
Koolhydraten: 15,3 g Fosfor: 130 mg Mangaan: 8,7 mg Vit B2(riboflavinne): nd
Voedingsvezels: 46,5 g Kalium: 3420 mg
Koper: 0,5 mg
Vit C: nd
Vetten: 1,3 g
waarvan onverzadigde vetzuren: 0,6 g
Calcium: 1730 mg
Zink: 0,7 mg
 
 
 GRACILARIA VERRUCOSA -knoopwier / dundraad / ogonori
 
Energie: 164,5 kcal Natrium:  4030 mg Jodium**:  522 mg Vit A (retinol): nd
Eiwit: (Nx6.25): 14 g Magnesium: 340 mg IJzer: 17,9 mg Vit B1 (thiamine): nd
Koolhydraten: 24,2 g Fosfor: 120 mg Mangaan: nd Vit B2(riboflavinne): nd
Voedingsvezels: 34,3 g Kalium: 8430 mg
Koper: 0,5 mg
Vit C: nd
Vetten: 1,3 g
waarvan onverzadigde vetzuren: 0,44 g
Calcium: nd
Zink: 3,4 mg
 
 
 HIMANTHALIA ELONGATA - Zeespaghetti 
 
Energie: 178,3 kcal Natrium: 3620 mg Jodium**: 14,6 mg Vit A (retinol): 253 μg
Eiwit: (Nx6.25): 10 g Magnesium: 1590 mg IJzer: 2,5 mg Vit B1 (thiamine): 0,3 mg
Koolhydraten: 28,5 g Fosfor: 100 mg Mangaan: 2,3 mg
Vit B2 (riboflavine): 4,5 mg
Voedingsvezels: 30,5 g Kalium: 5870 mg
 
Koper: 0,2 mg
 Vit C: 66 mg
Vetten: 2,7 g
waarvan onverzadigde vetzuren: 1,2 g
Calcium: 700 mg
Zink: 4,5 mg
 
 
 LAMINARIA DIGITATA - Kombu Breton / Vingerwier
  
Energie: 140,7 kcal Natrium: 2300 mg Jodium**: 433 mg Vit B1(thiamine) : geen data
Eiwit: (Nx6.25): 8,7 g
 
Magnesium: 700 mg
IJzer: 5,9 mg
Vit B2 (riboflavinne): geen data
Koolhydraten: 24 g Fosfor: 120 mg
Mangaan: 0,4 mg
Vit  B3: 2,9 mg
Voedingsvezels: 33,2 g
Kalium: 4600 mg
Koper: 0,4 mg
Vit C: geen data
Vetten: 1,1 g
waarvan onverzadigde vetzuren: 0,4 g
Calcium: 800 mg
Zink: 3,9 mg
 
 
 LAMINARIA JAPONICA - Kombu 
  
Energie: 155 kcal Natrium: 2560 mg Jodium**: 228 mg Vit A (retinol): 414 μg
Eiwit: (Nx6.25): 7,2 g
 
Magnesium: 790 mg
IJzer: 16,5 mg
Vit B1(thiamine) : 0,26 mg
Koolhydraten: 25,7 g Fosfor: 200 mg
Mangaan: 0,45 mg
Vit B2 (riboflavinne): 0,48 mg
Voedingsvezels: 34,5 g
Kalium: 10770 mg
Koper: 0,2 mg
Vit B3: 1,5 mg
Vetten: 2,6 g
waarvan onverzadigde vetzuren: 1,1 g
Calcium: 820 mg
Zink: 1,2 mg
Vit C: 17,6 mg
 
 PALMARIA PALMATA - Dulse
 
Energie: 168 kCal Natrium: 1547 mg
Jodium**: 28,9 mg
Pro-vitamine A Beta-Caroteen: 10949 μg
Eiwit: (Nx6.25): 17,2 g Magnesium: 222 mg IJzer: 35,2 mg Vit B1 (thiamine): 0,37 mg
Koolhydraten: 21,8 g Fosfor: 288 mg
Mangaan: 11,2 mg
Vit B2 (riboflavinne) :0,48 mg
Voedingvezels: 28,9 g Kalium: 7040 mg
Koper: 1,1 mg
Vit B3: 4,4 mg
Vetten: 1,4 g
waarvan onverzadigde vetzuren: 0,33 g
Calcium: 411 mg
Zink: 4,3 mg
Vit B5: 0,4 mg
      Vit B12 *: 10,3 μg
      Vit C: 83,9 mg
      Vit E: 3,5 mg
 
 PORPHYRA SP.. - Nori / (paarse) laver
 
Energie: 176,4 kcal Natrium: 1939 mg Jodium: 5,6 mg Vit B1 (thiamine): 0,5 mg
Eiwitten:27,6 g (Nx6.25)
Magnesium: 424 mg IJzer: 42,5 mg Vit B2(riboflavinne): 1,9 mg
Koolhydraten: 12,9 g
Fosfor: 446 mg
 
Mangaan: 4,5 mg
Vit B3: 5,3 mg
Voedingsvezels: 34,3 g Kalium: 1381 mg Koper: 0,7 mg Vit B6: 0,9 mg
Vetten: 1,6g
waarvan onverzadigde vetzuren: 0,7 g
Calcium: 253 mg Zink:  3,8 mg Vit C: 62 mg
      Vit E: 4,6 mg
 
 SACCHARINA LATISSIMA (voorheen laminaria saccharina) - suikerwier / royal kombu
 
Energie: 159,6 kcal Natrium:  3590 mg Jodium**:  366 mg Vit A (retinol): 99 μg
Eiwit: (Nx6.25): 11,7 g Magnesium: 790 mg IJzer: 7,1 mg Vit B1 (thiamine): 0,4 mg
Koolhydraten: 25,5 g Fosfor: 230 mg Mangaan: 0,3 mg Vit B2 (riboflavinne): 0,3 mg
Voedingsvezels: 28,9 g Kalium: 6180 mg
Koper: 0,3 mg
Vit C: 11,3 mg 
Vetten: 1,2 g
waarvan onverzadigde vetzuren: 0,46 g
Calcium: 680 mg
Zink: 2,5 mg
 
       
 
 ULVA SP. - Zeesla
 
Energie: 132 kcal Natrium: 2000 mg Jodium** 9,7 mg Vit A (retinol): 196 μg
Eiwitten (Nx6.25): 16,3 g         Magnesium: 2850 mg IJzer: 79 mg Pro vit A (Beta-caroteen): 186 μg
Koolhydraten:12,7 g Fosfor: 180 mg Mangaan: 4,1 mg Vit B1 (thiamine): 0,1 mg
Voedingsvezels: 35,1g Kalium: 1970 mg
Koper:1,5 mg
Vit B2 (riboflavinne): 0,3 mg
Vetten: 1,8
waarvan onverzadigde vetzuren: 0,77 g
Calcium: 1190 mg Zink: 3,8 mg Vit B3 (niacine): 8,5 mg
      Vit C: 57 mg
 
UNDARIA PINNATIFIDA - Wakamé
 
Energie: 109,3 kcal Natrium: 5540 mg Jodium**: 14,2 mg ProVit A: 367 μg
Eiwit: (Nx6.25): 14,4 g Magnesium: 1250 mg IJzer: 12,1 mg
 
Vit B1 (thiamine): 0,4 mg
Koolhydraten: 7,3 g Fosfor: 340 mg Mangaan:0,8 mg Vit B2(riboflavinne): 0,9 mg
Voedingsvezels: 38,1 g Kalium: 4310 mg
 
Koper: 0,3 mg
Vit B3 (niacine): 6,2 mg
Vetten: 2,5 g
waarvan onverzadigde vetzuren: 0.9 g
 
Calcium: 1070 mg
Zink: 2,3 mg
Vit B12* (cobalamine): 0.25 μg
      Vit C: 36,8 mg
 
 
  nd: no data, geen gegevens
  
*  Berichten tonen dat vit. B12 in zeewier analoog is en dus niet effectief voor ons lichaam.
Voor meer informatie hierover: Vitamine B12 en veganisme
 
 ** CEVA stelt dat zeewier dat voor voedingsdoeleinden wordt gebruikt maximaal 2000mg jodium per kg gedroogd product mag bevatten.
Meer informatie over jodium vindt u hier.  
 
 Een vergelijking van de voedingswaarden van groente, fruit en zeewier vindt u hier.
 
μg staat voor microgram.
een microgram is gelijk aan 10-6 g, ofwel 0,000 001 gram
 1 μg/g = 1 ppm (parts per million - ofwel delen per miljoen) = 1 mg/1000g
 
De informatie is zo zorgvuldig en nauwkeurig mogelijk samengesteld. Naast de natuurlijke schommelingen in de voedingswaarden van zeewier kan de informatie incorrect zijn. Stichting Zeewierwijzer is niet aansprakelijk voor schade ontstaan uit het gebruik van de informatie van deze website.