Zeewier in de Oosterschelde
CIMG2572.JPG
Sea Crunchy hart Valentijnsdag.jpg
Betonblokken langs de Oosterschelde begroeid met zeewier
CIMG2552.JPG
« »

Agar en Carrageen

In tegenstelling tot alginaat worden agar en carrageen gemaakt van rood zeewier; agar van de Gelidium en Gracilaria genera, carrageen van Iers mos. De bladeren van deze wieren bevatten een hoog gehalte aan gel, en het slijm maakt ze erg bruikbaar in de huidverzorging en kruidenmedicijnen. Deze zeewieren zijn ook een belangrijk deel van het voedingspatroon in China en Japan, waar Iers mos als voeding wordt verbouwd. Feitelijk produceren de Japanners al agar sinds 1670.

Het is een algemeen versterkend middel dat het hele lichaam beïnvloedt door het ondersteunen en versterken van vele systemen. Het extract is een component van huidverzachters, moisturizers en huidbeschermers; het wordt gebruikt in shampoos en conditioners om het haar glans te geven. Maar misschien het meest gebruikt wordt agar als standaard cultuur in laboratoria en ziekenhuizen voor de kweek van bacteriën en schimmels, omdat deze micro-organismen niet in staat zijn om de agar te verteren of te ontbinden.

Astaxanthine - algen super antioxidant

Astaxanthine is bekend vanwege zijn activiteit tegen ontstekingen en als antioxidant. Het wordt ook wel "het rode goud uit de zee" genoemd, refererende aan de dieprode kleur van astaxanthine. De bloedregenalg (Haematococcus pluvialis) heeft een overlevingsmechanisme: de alg vormt in moeilijke omstandigheden een cyste. Deze cyste bevat veel astaxanthine, die de alg een opvallend rode kleur geeft. Deze alg kan meer dan 40 jaar overleven zonder voedsel en waterin fel zonlicht en onder intense hitte en koude, dankzij de beschermende eigenschappen van astaxanthine.

Astaxanthine tref je overal op de wereld aan, vooral in algen en fytoplankton. Omdat algen aan de basis van de voedselketen staan wordt astaxanthine ook veel in dieren gevonden. De roze kleur van zalm, forel, garnaal, kreeft en ook de flamingo is dan ook afkomstig van astaxanthine. 

Astaxanthine is een antioxidant, een super antioxidant zelfs. Het is krachtiger dan vit C en E.  Het is een carotenoïde, een stof die niet oplost in water. Daarom moet je, net als andere carotenoïdes, astaxanthine combineren met de inname van vet.

Wat werkt ter bescherming van de algen, blijkt gelukkig ook bij de mens te werken: UV-straling hebben we nodig om vitamine D aan te maken. Maar blootstelling aan de zon heeft ook negatieve effecten op de huid: voortijdige veroudering, zichtbaar in rimpels, sproeten, en uidroging van de huid. UV straling leidt namelijk tot een toename van de oxidatieve stress. Toedienen van de antioxidant astaxanthine belemmert deze processen. Zelfs als je het inwendig, als supplement gebruikt. 

Astaxanthine heeft ook een positief effect effect op de gezondheid van ogen. De Amerikaanse oogarts dr. Mc Donnell verdiepte zich in voedingsmiddelen die bijdragen aan de gezondheid van je ogen. Een van zijn bevindingen was dat astaxanthine de ogen beschermt tegen staar, netvliesdegeneratie en blindheid.

Schuitemaker, orthomoleculair deskundige, heeft er zelfs een boek aan gewijd:
Astaxanthine de algen antioxidant

De stof kreeg ook bekendheid door de aanbevelingen van Dr. Oz (Nicholas Perricone) in de show van Oprah Winfrey. De Amerikaanse overheid heeft voor de natuurlijke astaxanthine inmiddels zeventien structuur-functieclaims goedgekeurd. Deze claims hebben betrekking op de ondersteuning van gewrichten, pezen, huid, ogen, hart, immuunsysteem, anti-veroudering en voor extra energie en voor herstel na inspanning.

Klik HIER voor een fimpje over astaxanthine.

Chlorofyl


Alle zeewieren bevatten chlorofyl, met name één of twee typen die hen hun onderscheidende kleur verlenen:
  • chlorofyl a, die de blauwgroene tint geeft, en
  • chlorofyl b, die zorgt voor de geelgroene kleur.

De kleurpigmentatie in zeewier is echter veel complexer dan die in planten op het land door de talloze vormen van chlorofyl die bijdragen aan de unieke heilzame kwaliteiten van zeewier.

Experimenten hebben aangetoond dat chlorofyl kan helpen lever- en darmkanker te voorkomen door zich te hechten aan de carcinogenen die met deze kankersoorten geassocieerd worden en zo opname in de darmen te voorkomen. Ook onderdrukt chlorofyl DNA-beschadiging die veroorzaakt wordt door mutaties van bacteriën.


Essentiële suikers  


In totaal bestaan er 200 suikers die wijdverbreid in de natuur aanwezig zijn. Van deze 200 suikers kunnen we er 8 of 9 als 'essentieel' bestempelen.  De term 'essentieel' houdt in dat ze in de voeding aanwezig moeten zijn; het lichaam kan deze suikers niet of nauwelijks zelf aanmaken. Deze suikers zijn onmisbaar en positief voor onze gezondheid. Ze vormen als het ware de sleutels in de communicatie tussen al onze cellen. Hierdoor is het dus mogelijk dat informatie wordt overgedragen van de ene cel op een andere. Deze suikers vormen oa. verbindingen met eiwitten. We noemen ze dan glycoproteïnen. Ze vormen zo o.a. hormonen.

Ons voedingspatroon is in de laatste 40 jaar meer veranderd dan in de 40.000 jaren daarvoor. Onze verre voorouders aten voornamelijk groenten, fruit, eiwitten (vlees en vis), zaden en noten. Onze hedendaagse voeding bevat echter voornamelijk geraffineerde koolhydraten (wit brood, pasta, pizza), te weinig vezels, aangezoete frisdranken, alcohol en (te) veel zuivel. Ook speelt een rol dat het westerse dieet van nature al weinig essentiële suikers bevat. Ze zitten vooral in voedingsmiddelen die wij als Nederlanders niet veel eten. Denk aan de shii take paddenstoel of aan zeewier, kelp, kokosnoten. In Japan gebruiken de mensen bijvoorbeeld veel meer voedingsmiddelen waarin van nature veel essentiële suikers zitten. Een voorbeeld is zeewier (nori). 

Voor meer informatie over dit onderwerp: Essentiële Suikers


Fucoidan

Fucoidan is een voedingsstof die alleen in bruin zeewier voorkomt. Men heeft 45 bruine zeewieren bestudeerd op hun fucoidan inhoud en bij alle werd fucoidan ontdekt, goed voor bijna 40% van het drooggewicht. De gevleugelde kelpsoorten, zoals mozuku, wakame en kombu, lijken de hoogste concentraties te bevatten. Fucoidan wordt geëxtraheerd met heet water, een zuuroplossing, of enzymen (uit tulband schelpen of zeeoren) en verleent aan zeewier de gladde beschermende kwaliteit. Veelbetekenend is dat alle tot op heden bestudeerde menselijke cellen uitgerust zijn met receptoren voor fucose, een suiker dat in fucoidan voorkomt.

Fucose wordt ook wel een essentieel suiker of glyconutriënt genoemd.
Er wordt over fucoidan geschreven dat het dezelfde samenstelling heeft als de moedermelk in de eerste weken na de geboorte. Het is een van planten afgeleide complexe suikermolecule die de productie van immuun cellen stimuleert, die op hun beurt het lichaam beter beschermen tegen pathogenen, zoals bacteriën, virussen en schimmels. Door de antistollingseigenschappen van fucoidan is het verstandig om bij regelmatige zeewierconsumptie, je arts te raadplegen wanneer je bloedverdunners slikt of geopereerd moet worden.