Zeewier in de Oosterschelde
CIMG2572.JPG
Sea Crunchy hart Valentijnsdag.jpg
Betonblokken langs de Oosterschelde begroeid met zeewier
CIMG2552.JPG
« »

Drilpudding

Nieuws
23 APR 2018
Drilpudding
Wie herhinnert zich de DRILpudding nog, een doorzichtige pudding gemaakt met gelatine, en bijvoorbeeld limonade siroop en vruchtendrank. Of gewoon uit een pakje. Doorschijnend en zo heerlijk wiebelend, als de pudding eenmaal uit de vorm was gehaald. En erg lekker. 

Ook in de VS was de Jell-O pudding erg populair. Maar in het begin van de ‘80er jaren is Jell-O uit de gratie geraakt; de jarenlange groei in de verkopen stagneerde en de drilpuddingen werden alleen nog bij speciale gelegenheden gegeten. Dit had waarschijnlijk te maken met het feit dat steeds meer vrouwen gingen werken, het leven steeds drukker werd en de gezinnen steeds kleiner.

Om de kentering tegen te gaan is er in Amerika een andere toepassing gevonden: Jell-O als snack in leuke vormpjes om als finger food makkelijk te kunnen eten. Jell-O werd weer populair. 

Dril-, wiebel- ofwel gelatinepudding is ook in Nederland een zwaar ondergewaardeerd toetje geworden. Dat is jammer want zo'n pudding is

  • licht verteerbaar,
  • fris van smaak,
  • bevat geen vet, en
  • nauwelijks eiwitten en
  • kan gecombineerd worden met vers fruit of fruit uit blik, of
  • met wat je maar wilt (lees verder voor suggesties). 

Gelatine wordt gemaakt de botten van oa koeien en varkens en is het dus niet geschikt mensen die geen dierlijke producten eten. In plaats van gelatine kan agar agar gebruikt worden, een derivaat van zeewier en dus volledig plantaardig. 

Japanners kennen en gebruiken agar al sinds enkele eeuwen. Ze ontdekten al snel de bijzondere eigenschappen van deze roodalg. Het calorieen gehalte ervan is te verwaarlozen en dis is het een ideaal product voor mensen die op hun lijn letten, willen afvallen of simpelweg van lekker en licht eten houden.

KANTEN = AGAR AGAR = VOEDINGSMIDDEL VAN DE GODEN

Agar-agar bevordert de spijsvertering. Door de viscositeit heeft het een prikkelende en eliminerende werking. Dat is trouwens een van de redenen waarom dit mysterieuze zeewier altijd zo populair is geweest bij Japanse vrouwen: ieder voorjaar worden in Japan de weldaden van kanten geroemd en lezer(esse)n wordt geadviseerd om er de dagelijkse voeding mee te verrijken. Het lichaam wordt gezuiverd en je kunt afvallen zonder het onaangename hongergevoel.

Japanse vrouwen gebruiken Agar overal in, niet alleen om een gerecht te geleren: een lepeltje in de soep, in de groene thee of over rijst. Op deze manier hebben ze zoveel mogelijk profijt van de gunstige eigenschappen van agar-agar.

Een ander voordeel van agar is dat voedingsmiddelen behouden hun smaak omdat ze niet, of slechts kort gekookt hoeven te worden. En, zoals Heston Blumenthal, chefkok in Engeland, zegt: agar verBLOEMt de smaak niet (wat bloem dus wel doet). Blumenthal geeft de voorkeur aan agar om gerechten te geleren. 

Agar (het Maleise woord voor gelei) wordt verkocht in staafjes, als vlokken en poeder. De staafjes moeten eerst even door koud water en kunnen vervolgens gebruikt worden. Poeder wordt met koude vloeistof gemengd en vervolgens aan de kook gebracht. Even doorkoken, overgieten in een kom, of vormpjes en laten afkoelen. 

Van het Franse merk Marinoe  is in NL biologische Agar-agar te koop in een potje van 140 gram of in een doosje met 6 zakjes van 2 gram. 
Het algemene advies is: 

2 gram per halve liter vloeistof of
4 gram per kilo fruit.
Breng de bereiding aan de kook en laat het afkoelen.

De mogelijkheden zijn oneindig.

Op de site suggesties om je op weg te helpen. 

Komkommer aspic

Rabarbermousse met vruchten

Panna cotta

Maar probeer ook eens

  • luchtige preipudding,
  • wortelbavarois,
  • theeflan met chai-specerijen,
  • avocadoterrine (met zeewiersaus!)
  • blokjes van kokosmelk, lekker bij Indiaas eten
  • een aardbeien gelei, met bevroren fruit het hele jaar een top recept en snel klaar
  • Cuba Libre blokjes: de cocktail gegeleerd met agar :)
  • Receptverzameling: 30 bijzondere jelly experimenten (zoet & hartig)

Agar-agar werkt minder goed met zure of vette ingrediënten, bij vruchten die eiwitafbrekende enzymen bevatten (bijv. papaja, kiwi, ananas), bij chocolade en spinazie.
Als je de vorm even met koud water omspoelt voor je de gelei erin doet, komt de pudding er heel makkelijk weer uit. 

TERUG!