Zeewierboter

Boter in combinatie met zeewier is een lekkere combinatie. Ook perfect bij de bbq! U kunt eindeloos variëren met de ingrediënten, maar om u een beetje op weg te helpen hieronder een aantal suggesties. Voor alle recepten geldt:
  • gebruik (room)boter op kamertemperatuur
  • zet de boter na het mengen met zeewier minstens drie uur in de koelkast om de smaak zich te laten ontwikkelen. 
  • haal het zo'n 15 minuten voor gebruik uit de koelkast
 
 

Zeewier is o.a verkrijgbaar via www.wereldvanzeewier.nl, vis-, natuurvoeding- en gezondheidswinkels, toko's en sommige supermarkten.

Zeewierboter - basisrecept
 
Ingrediënten:
Bereiding:
Meng de ingrediënten, doe de boter op een vel aluminiumfolie en geef deze de gewenste vorm (rol, rechthoek,...).
 
door Laure Kié
Zeewierboter met ui
 
Ingrediënten:
  • roomboter
  • zeewier
  • uitje, zeer fijn gesneden
Bereiding:
De zeewier even blancheren, koud spoelen en indien nodig fijnsnijden.
Roer de zeewier en ui door de roomboter.
 
Zeewierboter met reepjes rode paprika
 
Ingrediënten: 
  • 125 gram (biologische) roomboter ongezouten
  • 2 eetlepels Algoplus zeepeterselie   
  • rasp van ½ citroenschil
  • 1 eetlepel zeer fijngesneden bosui of bieslook
  • enkele druppels citroensap
  • peper en zout naar smaak
Bereiding: 
Meng kruiden, droge zeewiervlokken en  citroenrasp door de boter. Maak op smaak met citroensap, snufje zeezout en klein beetje vers gemalen (zwarte)  peper (uit de molen). Stort de boter in een vorm of draai er met behulp van keukenfolie een rolletje van.                

Deze boter is verrijkt met de mineralen (o.a. ijzer, calcium, mangaan, magnesium) van de zeewier en lichter verteerbaar dan gewone boter door de citroen en de bieslook.             Lekker bij versgebakken stokbrood of over de groente (b.v. broccoli of bloemkool) en in een saus.  

Bron: Minke Bontekoe
    Hete zeewierboter
    • 30g zeesla en groefwier (of 2 andere wieren naar smaak)
    • 80g roomboter (kamertemperatuur)
    • 1 fijngehakte lenteui
    • ½ theelepel citroensap
    • 3 druppels Tabasco
    Als u gedroogd zeewier gebruikt: eerst weken. Afgieten. Zeewier in kleine stukjes snijden. Vervolgens alle ingrediënten goed mengen.  

    Zeewierboter met garnaaltjes

    • 150g (room)boter (kamertemperatuur)
    • sap van 1 citroen
    • 100g garnaaltjes
    • 2 soeplepels kwark (of huttekäse)
    • zout en peper naar smaak
    • 60g zeewier
     Als u gedroogd zeewier gebruikt: eerst even weken. Afgieten. Zeewier en garnalen in kleine stukjes snijden. Vervolgens alle ingrediënten mengen.
    De boter kunt u op toast smeren en zo serveren. Of bij gekookte mosselen, als afwerking van een vissaus, of bij visgerechten (gepocheerde, gegrild, gebakken, ...)
     
     
     
     
     
     
     
     
    carrousel.jpg
    Iedereen4.jpg
    Oosterschelde groep.JPG
    zeewiermetman.jpg
    zeewierenzon.jpg
    wieropstrand.jpg
    Wakamesalade.jpg
    dos1a.jpg
    zeewier 005.jpg