Nieuws

Carrousel
Carrousel
Carrousel
Carrousel
« »

Jodium

Nieuws
22 JUL 2017
Jodium
Tijdens de laatste bijeenkomst van het Zeewierplatform is de veiligheid van zeewier uitvoerig besproken. Thomas Plakké van Nutrition Consultants Cooperative  had onderzoek verricht en was tot de conclusie gekomen dat er internationaal gezien gelukkig weinig incidenten bekend zijn waar zeewier een probleem vormde voor de voedselveiligheid. In de daarop volgende discussie werden vooral de gehaltes arseen en jodium genoemd om nauwlettend in de gaten te houden bij de Nederlandse zeewier teelt. 

Jodium is afgeleid van het Griekse woord iodes (“violet”). In het Latijn verbasterde dit en werd de kleur “iodum” genoemd. Toen de Franse scheikundige Courtois in 1811 een experiment deed waarbij zich een gas ontwikkelde met een violette kleur, besloot hij het element dat er de oorzaak van was, naar deze kleur te vernoemen.

Zoals met veel nutriënten zijn er ook voor jodium uiteenlopende opinies over het belang - of juist gevaar ervan. Omdat zeewier een jodium-rijk voedingsmiddel is besteden wij op deze site veel aandacht aan dit spoorelement. Jodium is op de site ook een van de meest gezochte onderwerpen. We proberen via de site de standpunten toe te lichten. Lees meer op de pagina die geheel gewijd is aan jodium
 
Wij adviseren u om contact op te nemen met een (voedings)deskundige mocht u verdere vragen hebben
of zich zorgen maken over uw inname van jodium.
TERUG!